Ο αγαπητός κ. Θ. Κ. Μίντζας
Επιμέλεια κειμένου: Μαρτίνου, Ελένη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9722-03-2
Ελληνική, Νέα
€ 27.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
197 σελ.
Περιγραφή

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα εξέδωσε ένα λεύκωμα αφιερωμένο στον παλαιοπώλη Θεόδωρο Μίντζα. Μέσα από φωτογραφίες και παλιές συνεντεύξεις σκιαγραφείται η προσωπικότητα ενός ανθρώπου που άφησε το στίγμα του στο χώρο της Ελληνικής παράδοσης και τέχνης.

Ο Θεόδωρος Μίντζας ήταν ένας πρωτοπόρος. Τα δύο καταστήματα που άνοιξε,αρχικά στην οδό Πινδάρου 22 και αργότερα στο 24, άφησαν εποχή. Οι σπουδές του στην Ιταλία, συνέτειναν στο να αποκτήσει μία φρέσκια και σύγχρονη ματιά στο τρόπο που έβλεπε και παρουσίαζε τα παλιά αντικείμενα. Επαναπροσδιόρισε με γούστο απαράμιλλο το Ελληνικό, λαϊκό, παραδοσιακό έπιπλο και αντικείμενο και το εισήγαγε στα αστικά σπίτια, δημιουργώντας μια νέα τάση που ξέφευγε από τα κλισέ της εποχής.

Αντί βιογραφικού το λεύκωμα περιέχει φωτογραφίες από τη ζωή του και τηλεοπτικές συνεντεύξεις που περιγράφουν την πορεία του. Ακολουθούν κείμενα φίλων και προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης και των γραμμάτων και παρουσιάσεις στον περιοδικό τύπο. Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με μοναδικές φωτογραφίες από τα δύο παλαιοπωλεία, τους χώρους όπου έζησε καθώς και μουσειακά αντικείμενα από τη συλλογή του.

Πολλά από αυτά τα μοναδικά αντικείμενα κοσμούν σήμερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.