Σύγχρονη σλοβακική δραματουργία
Συλλογικό έργο || Gombar, Dodo || Klimáček, Viliam || Uličianska, Zuzana
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-322-517-1
Αιγόκερως, Αθήνα, 9/2017
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.42 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 98 σελ.
Περιγραφή

Περιλαμβάνονται τα θεατρικά έργα:

- Βίλιαμ Κλιμάτσεκ: "Η ημέρα που πέθανε ο Γκαγκάριν"
Πρόκειται για ένα έργο σε τρεις χρόνους: το 1968, μετά από μία πυρηνική έκρηξη οι κάτοικοι της Σλοβακίας, που για λόγους προόδου και ευημερίας έχει γίνει μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης, ζουν αποκλειστικά μέσα σε ουρανοξύστες. Το 1988, η επέτειος των είκοσι χρόνων από το θάνατο του Γκαγκάριν μνημονεύεται σε μια ρωσική στρατιωτική βάση στη Σλοβακία. Τέλος, το 2018, ο πρώτος Σλοβάκος αστροναύτης, που είναι μέλος του πληρώματος του Ευρωπαϊκού διαστημικού σταθμού, καλείται να θυσιαστεί για την πατρίδα του και την Ευρώπη.

- Ζουζάνα Ουλιτσιάνσκα: "Tagebuch"
Μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, σε δυο χωριστά κράτη, η Τσεχία και η Σλοβακία αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αναγκάζοντας πολλές γυναίκες να ταξιδεύουν στη γειτονική Αυστρία για να εργαστούν ως νοσοκόμες. Το θεατρικό αυτό είναι βασισμένο στα προσωπικά ημερολόγια δυο Σλοβάκων γυναικών, οι οποίες δεινοπαθούν, προσέχοντας εναλλάξ μια μεσόκοπη Αυστριακή με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

- Ντόντο Γκομπάρ: "Eurorom"
Ο Στέφαν είναι Σλοβάκος. Ο Στέφαν είναι Ρομά. Ο Στέφαν είναι Ευρωπαίος. Ο Στέφαν είναι 33 και ραπάρει μέσα στην προσωπική του ιστορία. Κλέβει, μαχαιρώνει, φυλακίζεται, ερωτεύεται, παίζει μουσική, μποξ και αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τις ανισότητες, αλλά και την έλλειψη ανεκτικότητας στο διαφορετικό μέσα σε μια Ευρώπη που επιμένει να επαίρεται για την αλληλεγγύη και τις πολιτικές της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.


Add: 2020-03-31 06:39:48 - Upd: 2024-03-12 11:50:11