Νίκος Καρατάσος
Και η ελληνική λαϊκή και δημοτική μουσική παράδοση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-93-6156-9
Ιδιωτική Έκδοση, Αθήνα, 1/2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 507 γρ., 208 σελ.
Περιγραφή

Ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου θα γνωρίσει τη ζωή και το έργο ενός γνήσιου λαϊκού οργανοπαίκτη (σαντούρι-τσίμπαλο), του Νίκου Καρατάσου, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις για τη ζωή του και τους συναδέλφους - συνοδοιπόρους στο ρεπερτόριο της δημοτικής μουσικής για τον χορό και το τραγούδι.

Παράλληλα με απλά κείμενα και ευκολονόητες αναλύσεις, παρουσιάζεται το πανόραμα της υπερ-αιώνιας δημοτικής παράδοσης τεχνικά, καλλιτεχνικά και γλωσσικά. Μιας εθνικής κληρονομιάς που προβάλλει ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της εθνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας της Ελλάδος.

Αυτήν προέβαλε ισόβια ο Νίκος Καρατάσος με συγκροτήματα στα χωριά και τις πόλεις της Ελλάδος, μέχρι στις αίθουσες Μεγάρων Μουσικής και στις 5 ηπείρους.

Σαν ένας πρεσβευτής του νεοελληνικού πολιτισμού στη μουσική, τραγούδι, χορό, ενθουσιάζοντας Έλληνες και ξένους, συγκινώντας ιδιαίτερα τους ομογενείς με μια τέχνη βγαλμένη από τη φύση, τη ζωή και την ιστορία μιας χώρας, πηγής ενός διαχρονικού πολιτισμού ήθους, ανθρωπιάς και λεβεντιάς, για την αντιμετώπιση του καθημερινού αγώνα της ζωής με την ανάταση και αισιοδοξία από τους ήχους στο νου και την καρδιά ενός λαϊκού πανηγυριού.

Το πλούσιο εποπτικό υλικό, με τα ευρετήρια προσώπων και πραγμάτων, παραπομπών, βιβλιογραφίας, καθιστά το έργο αυτό βιβλίο αναφοράς και κίνητρο για εμπλουτισμό των αναγνωστών με γνώσεις και συναισθήματα από όλα τα θέματα της εθνικής δημοτικής παράδοσης.


Add: 2020-03-31 06:39:47 - Upd: 2020-03-31 14:41:47