Περιβαλλοντική Καρστική Γεωμορφολογία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-508-275-8
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 19.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 240 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Στόχος του βιβλίου είναι η παράθεση της βασικής θεωρίας της Περιβαλλοντικής Καρστικής Γεωμορφολογίας, παρέχοντας τις θεμελιώδεις γνώσεις, τα χαρακτηριστικά και τις πληροφορίες για τις καρστικές γεωμορφές, αλλά και επισημαίνοντας τα προβλήματα του καρστικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην ορθή διαχείριση των καρστικών περιοχών της Ελλάδος.
Περιγραφή

Τα καρστικά τοπία καλύπτουν περίπου το 45% της επιφάνειας της Ελλάδας με συνυφασμένη την παρουσία ανθρακικών πετρωμάτων έως 70%, όπως ο ασβεστόλιθος, το μάρμαρο, ο δολομίτης και η γύψος, τα οποία και αφθονούν, καθιστώντας την ένα «καρστικό έθνος».

Το καρστ, αν και συνήθως είναι γνωστό από τα σπήλαια, είναι πολύπλοκο σύστημα, που ενσωματώνει καρστικούς επιφανειακούς και υποεπιφανειακούς πόρους, κρίσιμους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και την ποσότητα του πόσιμου νερού, τη σταθερότητα των επιφανειακών κατασκευών (δρόμοι, κτήρια), την παρουσία και την αφθονία ορισμένων ορυκτών και κοιτασμάτων πετρελαίου, την ποικιλομορφία του οικοσυστήματος, ενώ τέλος η μελέτη του συνδράμει στην αρχαιολογική έρευνα.

Η πλούσια τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το καρστ, με έξι τοπία παγκόσμιας κληρονομιάς: η Ακρόπολη των Αθηνών, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης (Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο νησί της Πάτμου), ο ναός των Δελφών, η περιοχή των Μετεώρων (Θεσσαλία), η χερσόνησος του Αγίου Όρους, η περιοχή των Μυκηνών, καθώς και άλλες τοποθεσίες, που ο σχηματισμός τους έχει άμεση ή έμμε-ση σχέση με τη διεργασία της καρστικοποίησης. Η διατήρηση της ακεραιότητας και της βιώσιμης χρήσης των καρστικών πόρων, που συγκαταλέγο-νται μεταξύ των πλέον ευάλωτων, εξαρτάται από την αειφόρο διαχείριση του καρστικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχικός στόχος του βιβλίου είναι η συγκέντρωση και παράθεση της βασικής θεωρίας της Περιβαλλοντικής Καρστικής Γεωμορφολογίας, παρέχοντας τις θεμελιώδεις γνώσεις, τα χαρακτηριστικά και τις πληροφορίες για τις καρστικές γεωμορφές, αλλά και επισημαίνοντας τα προβλήματα του καρστικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην ορθή διαχείριση των καρστικών περιοχών της Ελλάδος.

Στο 1ο μέρος (Κεφ. 1-5) παρουσιάζονται οι καρστικές διεργασίες, τα καρστικά πετρώματα και οι τύποι του καρστ. Ακολούθως, στο 2ο μέρος (Κεφ. 3-4) παρουσιάζονται οι επιφανειακές και οι υπόγειες καρστικές μορφές με την υδρολογική λειτουργία τους. Τέλος, στο 3ο μέρος (Κεφ. 5) παρουσιάζεται η Διαχείριση του Καρστικού Περιβάλλοντος (ευπάθεια και κύριες πηγές μόλυνσης και ρύπανσης των καρστικών υδροφόρων οριζόντων, οι φυσικοί κίνδυνοι, οι βασικές χρήσεις του καρστ και τα βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

1  Εισαγωγή

2  Καρστικές διεργασίες

      2.1 Γενικά

      2.2 Διεργασίες και στάδια εξέλιξης του καρστ

      2.3 Τύποι του Καρστ

3  Επιφανειακές καρστικές μορφές

      3.1 Οι γλυφές (grike)

      3.2 Οι δολίνες

      3.3.Ουβάλες (uvala)

      3.4 Πόλγες (polje)

      3.5 Επιφανειακές καρστικές μορφές και η υδρολογική λειτουργία τους

4  Τυπικές υπόγειες καρστικές μορφές

      4.1 Υπόγειες καρστικές μορφές λόγω διάβρωσης

5  Περιβαλλοντική Καρστική Γεωμορφολογία

      5.1 Γενικά

      5.2 Εισαγωγή στην Διαχείριση του Καρστικού περιβάλλοντος

      5.3 Καρστικό νερό

      5.4 Η ευπάθεια και ο κίνδυνος μόλυνσης των καρστικών υδροφόρων στρωμάτων

      5.5 Κύριες πηγές μόλυνσης των καρστικών υδροφόρων οριζόντων

      5.6 Καρστικό οικοσύστημα (bio-karst)

      5.7 Φυσικοί κίνδυνοι

      5.8 Χρήσεις του καρστ – περιβαλλοντικά προβλήματα

      5.9 Πλαίσιο διαχείρισης των καρστικών νερών

      5.10 Οι βασικοί στόχοι και προβληματισμοί στην προστασία του καρστικού περιβάλλοντος και υδάτινων πόρων

Παράτημα

Βιβλιογραφικές αναφορές Ελλήνων Συγγραφέων

Βιβλιογραφικές αναφορές Ξένων Συγγραφέων

για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.iwn.gr/product.asp?catid=17623


Add: 2020-02-28 15:13:53 - Upd: 2020-02-28 15:13:53