Υποκριτική. Από τη Θεωρία στην Πράξη.
30 Ασκήσεις Τεχνικής. 80 Αυτοσχεδιασμοί. 22 Μέθοδοι Υποκριτικής
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-508-292-5
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 264 σελ.
Σύντομη περιγραφή
30 Ασκήσεις Τεχνικής Υποκριτικής. 80 Ασκήσεις Αυτοσχεδιασμού. 22 Μέθοδοι Υποκριτικής. Απευθύνεται σε μαθητές Υποκριτική, σε Επαγγελματίες Ηθοποιούς, σε Καθηγητές Θεατρολογίας, Θεάτρου & Δασκάλους, Εμψυχωτές Θεατρικών Ομάδων καθώς και σε Σκηνοθέτες!
Περιγραφή

[...] Πρόκειται για ένα απόσταγμα γνώσης, μελέτης των μεγάλων δασκάλων του θεάτρου αλλά και προσωπικής εμπειρίας, μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες διδασκαλίας. Το θέατρο υπήρξε για αιώνες μια τέχνη εμπειρική και, σε έναν βαθμό, παραμένει τέτοια. [...] Μεγάλοι δάσκαλοι κωδικοποίησαν τις τεχνικές τους, ήρθαν σε σύγκρουση κάποιες φορές, ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές. Αυτή τη σκυτάλη παίρνει τώρα ο Τσολακίδης και διανύει τον δικό του δρόμο. [...] Η μέθοδος του Τσολακίδη έχει την αρετή του συγγραφέα της: είναι ελεύθερη, συγκεκριμένη κι αδογμάτιστη. Χρησιμοποιεί όσα διδάγματα των μεγάλων δασκάλων μπορούν να βρουν εφαρμογή στο σημερινό θέατρο, συνενώνει τρόπους, ενοποιεί διαφορετικές προσεγγίσεις, βελτιώνει ή και εφευρίσκει τεχνικές. Και, κυρίως, επαληθεύει τα πάντα μέσα από την προσωπική εμπειρία που προσφέρει η ζωή στο θέατρο και τη διδασκαλία του. Είναι, θα λέγαμε, μια ΜΕΤΑ-ΜΕΘΟΔΟΣ. Μία μέθοδος του 21ου αιώνα, που απ’ όλα τα υλικά που μαζευτήκαν μέσα στους αιώνες χρησιμοποιεί ελεύθερα ό,τι έχει αξία, προσθέτει νέες τεχνικές, προτείνει συγκεκριμένους τρόπους, έχοντας μόνο έναν απλό κανόνα: να έχει επαληθευτεί πως λειτουργούν. Κι έτσι, καθίσταται τριπλά χρήσιμο, στον σπουδαστή, τον ηθοποιό και τον κάθε άνθρωπο του θεάτρου.

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο αυτό τόσο σε μαθητές δραματικών σχολών όσο και σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Είναι περιεκτικό, συνοπτικό, χρήσιμο, πρακτικό, ανοιχτό και συγκεκριμένο για την τέχνη του ηθοποιού που είναι εκ των πραγμάτων μια τέχνη ρευστή, θολή και αόριστη.

Δημήτρης Καταλειφός

[... ]Στο κεφάλαιο της θεωρίας, ο συγγραφέας μιλάει για πράγματα που οι συνάδελφοί του λίγο-πολύ γνωρίζουμε.  Το επίτευγμά του όμως είναι ότι τα παρουσιάζει με τρόπο απολύτως προσιτό χωρίς να είναι υπεραπλουστευτικός - χαρακτηριστικό του εξαιρετικού δάσκαλου.  Από ‘κει και πέρα, η ροή του λόγου κάνει την αφήγηση συναρπαστική - χαρακτηριστικό του θεατράνθρωπου. Οι ασκήσεις που προτείνει στο δεύτερο μέρος γεννήθηκαν προφανώς από τη συνάντηση της δαιμόνιας εφευρετικότητας με τη σπαστική μεθοδικότητα. [...] Είναι λοιπόν ένα ανεκτίμητο εργαλείο για κάθε νέο ηθοποιό, κι εξαιρετικό σημείο αναφοράς για τους εμπειρότερους εμάς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και δάσκαλους που μπορούμε ν’ ανατρέξουμε σ’ αυτό για να θυμηθούμε, ν’ ανακαλύψουμε, να εμπνευστούμε.  Και πάνω απ’ όλα, να νιώσουμε -τι ωραία!- μαθητές και πάλι.

         Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

[…] Γι αυτό θα απευθυνθώ σε όσους ασχολούνται, ποικιλοτρόπως, με το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ της ΤΕΧΝΗΣ του θεάτρου και θα πω –κυριολεκτικά - τρία λόγια: 1.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ 2.ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ και 3.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ!

Δημήτρης Λιγνάδης

Δεν μ’ αρέσουν τα βιβλία που σου λένε τι να κάνεις, αλλά άμα χαθείς μ’ αυτό το βιβλίο θα βρεις κατά που πέφτει η ανατολή.

Νίκος Καραθάνος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Οι Μέθοδοι

Στανισλάφσκι: Πριν από τον Στανισλάφσκι, Σύστημα Στανισλάφσκι, Πρώιμος Στανισλάφσκι, Ύστερος Στανισλάφσκι

Οι Πρώτοι Μαθητές :Μπολεσλάφσκι – Ουσπένσκαγια, Βαχτάνγκοφ, Τσέχοφ

Ο Στανισλάφσκι στην Αμερική: Group Theater, Λι Στράσμπεργκ (Actors Studio), Στέλλα Άντλερ, Σάνφορντ Μάισνερ

Άλλοι Δάσκαλοι: Ούτα Χάγκεν , Ντέιβιντ Μάμετ, Σούζαν Μπάτσον, Ιβάνα Τσάμπακ 

Μέθοδοι μη ρεαλιστικής προσέγγισης: Μέγιερχολντ, Μπρεχτ, Μπόαλ, Αρτό Γκροτόφσκι, Μπρουκ, Σουζούκι, Λάμπαν - Μάλμγκρεν

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η Μέθοδός μου

Ασκήσεις χαλάρωσης (διατηρώντας την ενεργητικότητα), Η Προετοιμασία, Ο Τέταρτος Τοίχος, Το Ζωντανό Παίξιμο, Η Κεντρική Αλήθεια (ο Στόχος και το Εμπόδιο), Η Περιφερειακή Αλήθεια, (ο Χώρος, ο Χρόνος, η Θερμοκρασία, οι Αισθήσεις), Είναι όπως όταν εγώ... / Είναι σαν να, Το από κάτω κείμενο (άλλο λέω, άλλο παίζω), Μυστικά και ψέματα, Ο Μονόλογος, Ανακεφαλαίωση

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Οι Ασκήσεις

Ζέσταμα, Συγκέντρωση, Γνωριμία – Εμπιστοσύνη, Επικοινωνία - ο Άλλος, Η Ομάδα, Ο Χώρος, Φαντασία, Το «Κύρος», Η Πρόβα

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: Τα Μαθήματα

Υποκριτική, Τεχνική, Αυτοσχεδιασμός

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ: Το Θέατρο των Αλλαγών

Η Σχολή


Add: 2020-02-27 18:27:54 - Upd: 2023-10-16 10:06:02