Γιατί πρέπει να διαβάζουμε Χάνα Άρεντ
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-977-7
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2/2020
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 5.49 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
144 σελ.
Περιγραφή

Τα βιβλία της Xάνα Άρεντ έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. Σε όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται με πάθος για το έργο της, πληθαίνουν συνεχώς τα βιβλία, συνέδρια και άρθρα που επικεντρώνονται στις ιδέες της, συζητήσεις και αναφορές κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί αυτή η έκρηξη ενδιαφέροντος για τη ζωή και το έργο της;

Ο R. J. Bernstein θεωρεί ότι η διεισδυτική σκέψη της Χάνα Άρεντ μας βοηθά να σκεφθούμε και για τον ζόφο της εποχής μας και για τις πηγές φωτός που μπορούν να τον διαλύσουν. Στο βιβλίο αυτό διερευνά τα θέματα που την έχουν απασχολήσει: για τους ανέστιους και τους πρόσφυγες, το δικαίωμα να έχεις δικαιώματα, την κριτική προς τον σιωνισμό, την κοινοτοπία του κακού, τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ αλήθειας, ψεύδους, εξουσίας, βίας.

Πολύτιμο βοήθημα για όσους θέλουν, με την επικουρία της σκέψης της Χάνα Άρεντ, να κατανοήσουν τις δυνάμεις που διαμορφώνουν τον σημερινό κόσμο.

Ο Ρίτσαρντ Τζ. Μπερνστάιν (Richard Jacob Bernstein) είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης. Γεννήθηκε το 1932, σπούδασε στα  University of Chicago και Columbia University, δίδαξε παλιότερα στο Yale, στο Εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και στο Haverford College. Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει τα βιβλία Praxis and ActionThe Restructuring of Social and Political Theory,  Philosophical Profiles: Essays in a Pragmatic ModeRadical Evil: A Philosophical InterrogationHannah Arendt and the Jewish QuestionViolence: Thinking without Banisters.

Αν η δημόσια σφαίρα υπάρχει για να ρίχνει φως στις ανθρώπινες υποθέσεις, παρέχοντας χώρο φαινομένων όπου οι άνθρωποι, ευτυχώς ή δυστυχώς, μπορούν με έργα και με λόγια να δείξουν ποιοι είναι και τι μπορούν να κάνουν, τότε το σκότος ήρθε όταν το φως έσβησε από «χάσματα αξιοπιστίας» και «αόρατες κυβερνήσεις», από λόγια που δεν αποκαλύπτουν τι υπάρχει, αλλά το κρύβουν κάτω από το χαλί, από παραινέσεις ηθικές και άλλες που, με το πρόσχημα ότι υπηρετούν παλιές αλήθειες, υποβαθμίζουν συνολικά την αλήθεια σε χωρίς νόημα κοινοτοπίες.

Χάνα Άρεντ, 1968. Άνθρωποι σε Ζοφερούς Καιρούς

Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2020-02-13 14:39:13 - Upd: 2022-08-17 14:12:25