Η Ανταπόδοση της Φιλοσοφίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-592-094-4
Μανδραγόρας, Αθήνα, 1/2019
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ., 112 σελ.
Περιγραφή
Η "Ανταπόδοση της Φιλοσοφίας" είναι ένα δοχείο ιδεών από επτά Χιλιανούς φιλοσόφους. Η φιλοσοφία δεν είναι μια έννοια ακίνητη, δεν μοιάζει με μηχάνημα που όταν θέλεις το βάζεις σε λειτουργία. Είναι κάτι ζωντανό, σε συνεχή κίνηση που υπόκειται μονίμως σε κάθε είδους δοκιμασίες. Αυτή η αέναη κίνηση τροφοδοτείται από τις διαφορετικές προσλαμβάνουσες των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα φιλοσοφικά προβλήματα της παράδοσης (το ζήτημα της ύπαρξης, του χρόνου, της κίνησης, της οντότητας) αλλά και τα νέα προβλήματα σήμερα (πανεπιστήμιο, μετανάστευση, ιδεολογία, αγορά, περιβάλλον, μεταξύ εκατοντάδων άλλων).
 
Η φιλοσοφία χτίζεται έτσι από τις διαφορετικές οπτικές και τα διαφορετικά προβλήματα του ανθρώπινου όντος, που έχουν αλιευθεί από την αναζήτηση του νοήματος της ζωής.
 
 
Η οπτική των συμμετεχόντων σε αυτό το βιβλίο είναι ποικίλη. Το κοινό στοιχείο τους, ότι είναι όλοι ισπανόφωνοι, κληρονόμοι της χριστιανικής-δυτικής κουλτούρας που εισήχθη από τα παλαιότερα έθνη της Ευρώπης στη Νότιο Αμερική, ζουν στη Χιλή και γράφουν στη χιλιανή εκδοχή της ισπανικής γλώσσας, που έχει τις δικές της ανατροπές, τους δικούς της τρόπους έκφρασης και έχει δώσει στον κόσμο τον Παύλο Νερούδα, την Γκαμπριέλα Μιστράλ, τον Παύλο ντε Ρόκα και τον Χοσέ Ντονόσο, μεταξύ πολλών άλλων.
 

Πρόλογος
- Σάντρα Μπακεδάνο
Το σπουδαίο έργο, η ζωή και ο θάνατος του Μαϊνλάντερ
- Πατρίσιο Μπρίκλε
Η αναζήτηση του πρωταρχικού λόγου στον Χόρχε Έντουαρντς
- Έκτορ Γκαρσία
Πολιτική και Δημοκρατία στον Ελληνικό κόσμο και στη σύγχρονη εποχή μέσα από τη ματιά του Κορνήλιου Καστοριάδη
- Κριστόβαλ Χολσάπφελ
Ο άνθρωπος απέναντι στα όρια
- Σέσαρ Λάμπερτ
Σχετικά με τις κατηγορικές διαισθήσεις στον Χούσερλ
- Χάρντι Νόιμαν
Η ελευθερία της γνώσης σύμφωνα με τον Αριστοτέλη
- Λουίς Όρο
Το πανεπιστήμιο στη νεοφιλελεύθερη εποχή
Σύντομα βιογραφικά σημειώματα των συγγραφέων του τόμου


Add: 2020-01-20 13:08:29 - Upd: 2020-01-20 13:36:34