Μνήμες εδεσματολογίου
Αφηγήματα
Εξώφυλλο/εικαστικό: Μιχαηλάρη, Αριάδνη
Επιμέλεια κειμένου: Ποντικάκη, Ρουμπίνη
Επιμέλεια σειράς: Μαγκλάρα, Κλεονίκη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-558-262-3
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 12/2019
1η έκδ. || Πλήρης || Ελληνική Λογοτεχνία-αφηγήματα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 314 σελ.
Περιγραφή

Μια απέραντη θάλασσα, ο φόβος  και ένα εμβληματικό Ναυάγιο. Σπίτια δαιδαλώδη και πολύβουα οικογενειακά ανταμώματα του καλοκαιριού, που θυμίζουν τον πύργο της Βαβέλ, μέσα στην πράσινη σάλα. Η κυριακάτικη εφημερίδα που συνωμοτικά παρέδιδε ο κύριος Θάνος στον πατέρα και οι τραγουδιστικές αναμνήσεις της προδομένης νιότης υπό τη θαυμαστή επενέργεια της Μαλαματίνας. Η θρυλική Zundapp του δασοφύλακα παππού, που όργωνε τα δασοσκέπαστα μονοπάτια και το στιβαρό χέρι που οδηγούσε το κορίτσι στα μυστικά της χιλιόχρονης βελανιδιάς. Η μυρωδιά του θρυλικού λικέρ, πρόσωπα αλαργεμένα, τραπέζια εορταστικά, εδέσματα αγαπημένα και το … αιρετικό τσιζ κέικ. Οι πολυτονικές περιπέτειες των μικρών μαθητών και η επεισοδιακή πρεμιέρα της νεοδιόριστης καθηγήτριας στην πόλη με τη σιδερένια ραχοκοκαλιά…

Στα τέσσερα αφηγήματα του έργου την πρώτη ύλη συνθέτουν οι μνημονικές ανακλήσεις της αφηγήτριας. Ο κόσμος είναι ιδωμένος από δυαδική σκοπιά: η απλοϊκή και αθώα ματιά του μικρού κοριτσιού εναλλάσσεται με τη γνώση και την εμπειρία −πικρή ενίοτε− της ωριμότητας.

Στις Μνήμες Εδεσματολογίου απεικονίζεται μια εποχή μεταβατική κατά την οποία η κοινωνία μετασχηματίζεται και εισέρχεται στο στάδιο του καταναλωτισμού και του νεοπλουτισμού. Διαγράφονται στάσεις, ήθη και ανθρώπινες συμπεριφορές από τα νοσταλγικά χρόνια της αθωότητας μέχρι την πρόσφατη κρίση, οικονομική και αξιακή.

Οι ιστορίες στις Μνήμες Εδεσματολογίου δεν έχουν την πρόθεση μιας αυτοβιογραφίας.  Είναι εν τέλει οι δικές μας ιστορίες. Ένα τρυφερό κοίταγμα στην «πρώτη πατρίδα» μας, στην παιδικότητα, όταν ακόμη ο κόσμος είναι αδιάσπαστος και αρραγής. Και μια υπενθύμιση πως η ευτυχία και η συναισθηματική πληρότητα βρίσκονται στα πιο απλά και καθημερινά πράγματα, στις μικρές μας στιγμές.

γράφει ο Ρωμύλος Μαντζούρας*
Στο δεύτερο μυθιστόρημά  της η Σοφία Κλειούση συνεχίζει να μας γοητεύει με  τον θαυμάσιο τρόπο χειρισμού της γλώσσας και τη λυρικότητα της αφήγησης. Αλλά στα αφηγήματα αυτά με το γενικό τίτλο “Μνήμες Εδεσματολογίου”, μια νέα λογοτεχνική της δύναμη, συνδυασμένη με την επαγγελματική άνεσή της στη δομή του λόγου, έρχεται και μας εκπλήσσει ευχάριστα.
Το χιούμορ! Που σαν σπάνιο μπαχαρικό αρτύζει  τις μνήμες εδεσματολογίου, νοστιμίζοντας τες άψογα.
Με ενέσεις χιούμορ σε μελετημένες δόσεις, περιγράφει τα τεκταινόμενα στα αφηγήματα αυτά. Η πλοκή τους δεν λαμβάνει χώρα, όπως στο εμβληματικό της μυθιστόρημα   “Λόπου Σετς”,  στα άραχλα προγονικά βουνά του παρελθόντος με τους πολέμους και τα βάσανα, που πλήττουν με τη συχνότητα πληγών του Φαραώ τους πρωταγωνιστές εκείνου του έργου. Εδώ ξεδιπλώνονται στο ασφαλές περιβάλλον της γραφικής λιμναίας πόλης. Εξελίσσονται  μάλιστα  στις ανέφελες εποχές των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Άγχη και προβλήματα μικρότερης βαρύτητας, ανησυχίες παιδικές, εφηβικές και της πρώτης νιότης:  η απόκτηση έγχρωμης τηλεόρασης, τα μπάνια του λαού, η γεύση του τσιζ κέικ, οι πρώτοι έρωτες μετατρέπονται από τη συγγραφέα σε τιτάνια προβλήματα που μαστιγώνουν  ανελέητα  την αφηγήτρια, έρμαιο των προσωπικών της δραμάτων, που η εκ των υστέρων θεώρηση τα φωτίζει απαλείφοντας τις κίβδηλες σκιές. Κοινά δράματα ενός μέλους μιας οικογένειας  της ελληνικής επαρχίας της εποχής, που την κυβερνούν οι παλιότερες γενιές με τη φυσική ή μη παρουσία τους, αραδιάζουν σοφία, πείρα, απωθημένα, αφέλεια, και συσσωρευμένο συντηρητισμό, μεταμφιεσμένο πολλές φορές σε προοδευτικότητα.  Το παρελθόν φυσικά  διαμορφώνει τον ψυχισμό της αφηγήτριας, που όμως στο τελευταίο αφήγημα με τίτλο “το μαντηλάκι πέρασε” έρχεται να μας προσφέρει με ευτυχώς βελούδινα χαστούκια, την απολύτρωση από το βάρος της έγνοιας του παρελθόντος, μέσω του παιδικού βλέμματος .
Τα αφηγήματα αυτά δεν συγκινούν μόνο όσους βλέπουν να παρελαύνει, με ύποπτη ακρίβεια, η παιδική και εφηβική τους ηλικία, σε παρόμοιους “άψογους σχηματισμούς”, αλλά και όλους όσους βρεθήκαμε στα θρανία της πρώτης δημοτικού και ταυτιστήκαμε με αυτό που τόσο καυστικά περιγράφει η Σοφία Κλειούση: Με μια  θλιβερή αγέλη αδαών νηπίων…   

*Ο Ρωμύλος Μαντζούρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ιστορικός με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό  έργο πάνω στην τοπική ιστορία της Καστοριάς και της Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος της Σχολής Ξεναγών. Πρόσφατα διακρίθηκε στον Διαγωνισμό Διηγήματος του Ιανού «Ημερολόγια Καραντίνας» και συμμετέχει στη συλλεκτική έκδοση των νικητήριων διηγημάτων.

Διαβάστε τη συνέντευξη της συγγραφέως στο Beauty Days with a Βοοκ  
https://beautydaysbymary.blogspot.com/2020/12/h_27.html


Add: 2019-12-18 13:56:42 - Upd: 2023-07-15 12:56:38