Δέκα και μία δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων: Οι διαιρετικές τομές στην Ελλάδα την περίοδο 1910-2017
9ο τεύχος – Προσωποκεντρική πόλωση και πασοκοκρατία: 1981-1990
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-953-1
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 12/2019
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 6.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 104 σελ.
Περιγραφή

H δεκαετία του ’80 σήμανε το οριστικό τέλος όσων –θετικών ή αρνητικών– είχε κληροδοτήσει στο πολιτικό σύστημα της χώρας, ως νοοτροπία, ως λειτουργία και ως θεσμούς, η εμφυλιοπολεμική και μετεμφυλιοπολεμική περίοδος. Τέλος το κράτος των νικητών του εμφυλίου, τέλος η πολιτική πραγματικότητα που ανεχόταν εναλλαγή στην εξουσία μόνον παρατάξεων του λεγόμενου εθνικόφρονος στρατοπέδου (και αυτή εντός ορίων, όπως έδειξε η δεκαετία του ’60). Τέλος όμως και η δημοσιονομική σωφροσύνη, τέλος η βασιζόμενη στη μόρφωση κοινωνική ιεραρχία, τέλος ο δυτικόφιλος προσανατολισμός της χώρας.  Όλα αυτά μέχρι που η δύναμη της πραγματικότητας οδήγησε σε ενσωμάτωση του ΠΑΣΟΚ στο σύστημα που είχε αμφισβητήσει, απλώς εμπλουτισμένο με κάποιους εκσυγχρονιστικούς θεσμούς και μολυσμένο από κάποιες νέες νοσηρές εστίες…

«Ισχυρό αντίδοτο στην απλούστευση, τη δημαγωγία, τη συνωμοσιολογία. Τεκμηριωμένη προτροπή (στον αναγνώστη) να προβληματιστεί για τις βαθύτερες ιστορικές αιτίες του σημερινού ελληνικού προβλήματος»

Ευάγγελος Βενιζέλος

«Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος δεν μας αφήνει να απελπιστούμε»

Θάνος Βερέμης

«Κυλάει σαν νερό... Από τα βιβλία που μπορούν να γράψουν για το μεγάλο κοινό μόνο όσοι γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα τους. ‘Απομαγεύει’ την πολιτική αντιπαράθεση, της βγάζει τα μεγάλα λόγια –και αυτό το έχουμε μεγάλη ανάγκη»

Διόδωρος Κυψελιώτης (Δημήτρης Ψυχογιός)

«Εξεραιτικό πόνημα εθνικής αυτογνωσίας»

Γιώργος Σταμάτης

«Συνδυάζει μια εμπεριστατωμένη μελέτη των διαιρετικών τομών με μια απλουστευμένη γραφή που το καθιστά κατάλληλο για την ιστορική ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου»

Μαριλένα Κοππά

«Αναδεικνύει τη μηχανική των διχασμών στην ελληνική ιστορία. Μαθήματα για τη σημερινή εποχή»

Πάσχος Μανδραβέλης

«Συναρπαστική σειρά μονογραφιών»

Κώστας Μποτόπουλος

«Η Πολιτική Επιστήμη και η Ιστορία έχουν αποκτήσει σχέσεις Διοσκούρων. Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος είναι ένα συγχωνευμένο ζεύγος Διoσκούρων μόνος του»

Γιάννης Τζανετάκος

«Μικρά τεύχη, πολύ πυκνά όμως όσον αφορά το περιεχόμενο και τους προβληματισμούς που γεννούν... Δίνει τη μάχη κατά της υπεραπλούστευσης»

Γιώργος Σιακαντάρης

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώτο αριστείο Νομικής Αθηνών),  στη συνέχεια Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο στην ίδια σχολή και Φιλοσοφία-Παιδαγωγική-Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή. Λαμβάνοντας διαδοχικές υποτροφίες της γαλλικής κυβερνήσεως και του Ιδρύματος Στασινοπούλου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πολιτικής Επιστήμης, με επιβλέποντα καθηγητή τον Μωρίς Ντυβερζέ, και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ αργότερα πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές έρευνες στην Οξφόρδη. Διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λίλλης. Συγγραφέας 25, προ του παρόντος,  επιστημονικών και τριών πλέον λογοτεχνικών έργων. 


Add: 2019-12-18 12:45:42 - Upd: 2020-09-13 16:07:58