Η γάτα του Σρέντιγκερ
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-645-008-2
Κλειδάριθμος, Αθήνα, 10/2019
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 574 γρ., 464 σελ.
Περιγραφή

Ό,τι φαίνεται δεν είναι και ό,τι δεν είναι φαίνεται...
 
Δύο φίλοι από παλιά, δύο γνωστοί, αλλά πλέον άγνωστοι άνδρες, μονομαχούν για μια γυναίκα, τη «γυναίκα του Κάστρου» της Χαϊδελβέργης. Είναι η γυναίκα που κάποτε τους χώρισε και τώρα τους ενώνει. Καθορίζει και σήμερα τις ζωές τους, ενώ κανένας τους δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η «γυναίκα του Κάστρου» υπάρχει.

Στις σελίδες της Γάτας του Σρέντινγκερ κυριαρχεί το ερώτημα του Αϊνστάιν εάν ο Θεός παίζει ζάρια. Σε μια τεράστια αφηγηματική οθόνη, που απλώνεται από την Αθήνα έως τη Φρανκφούρτη, από τα γουναράδικα της Καστοριάς έως την πανεπιστημιούπολη της Χαϊδελβέργης, και από την κοσμοπολίτικη Ζυρίχη έως την καλοκαιρινή Νάξο, υφαίνεται η λογοτεχνική εκδοχή του κβαντικού παράδοξου της γάτας του Σρέντινγκερ. Όταν καθετί προγενέστερο ακολουθεί το μεταγενέστερό του, όπως συμβαίνει στη Γάτα του Σρέντινγκερ, το αίτιο χωρίζεται από το αποτέλεσμα αλλάζει χρονική σειρά και καθίσταται αυθύπαρκτο.
Τα πάντα δημιουργούνται και χάνονται αποκλειστικά για τους «δράστες» της ιστορίας, οι πράξεις τους δεν έχουν συνέπειες και ο χρόνος, μαζί με τις όποιες αλήθειες του, γίνεται στάχτη στη φωτιά του πάθους.
«Είναι ο θάνατος τόσο οριστικός όσο πιστεύουμε;» ρωτούν αναστατωμένοι οι ήρωες της Γάτας του Σρέντινγκερ και ο συγγραφέας τούς καθησυχάζει: «Ό,τι φαίνεται δεν είναι και ό,τι είναι δεν φαίνεται.»
Στα ίχνη του αγαπημένου του φυσικού Έρβιν Σρέντινγκερ, ο συγγραφέας Γεράσιμος Θεοδόσης αποκαλύπτει στον αναγνώστη ότι η αλήθεια, σαν τη «γυναίκα του Κάστρου», είναι ένας χαμένος θησαυρός που πρέπει να ανακαλύψει μόνος του και η Γάτα του Σρέντινγκερ αποτελεί τον μυθικό χάρτη που θα τον οδηγήσει σε αυτή.

Ο Γεράσιμος Θεοδόσης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1962, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Δικηγορεί, γράφει και διδάσκει.


Add: 2019-11-29 15:38:07 - Upd: 2022-06-08 14:48:19