Μερικές φορές η αρχαιολογία ονειρεύεται τον εαυτό της
Εξαντλημένο
ISBN: 978-618-83709-0-6
Εκδόσεις DOLCE, Αθήνα, 5/2018
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά
€ 21.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
16 x 26 εκ., 80 σελ.
Σύντομη περιγραφή
https://www.hotwheelsprojects.com/exhibitions8.html
Περιγραφή

Η έκδοση Μερικές φορές η Αρχαιολογία Ονειρεύεται τον Εαυτό της είναι μια συλλογή κειμένων και εικόνων που σχεδιάστηκαν από τους Νίκολα Μπαράττο και Γιάννη Μουράβα (Nicola Baratto & Yiannis Mouravas) σε συνεργασία με μια ομάδα καλλιτεχνών τους οποίους προσκάλεσαν να συλλογιστούν εν παραλλήλω. Περιλαμβάνει ένα ευφάνταστο πανόραμα αναμνήσεων που πυροδότησε η αναζήτηση ενός βυζαντινού πυλώνα που χάθηκε στα νερά της Βενετίας. 

Μέσα στην έρευνα αυτή η αρχαιότητα που ονειρεύεται εκτινάσει πολλαπλές μη-ευκλείδειες γεωμετρίες του ιστορικού γεωπολιτικού χωρο-χρόνου. Επιπλέον η καλλιτεχνική διερεύνηση του αρχαίου αντικειμένου συνδυάζει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της αρχαιολογίας ως νομοθέτη και νομοποιητή της ιστορίας. Έτσι, αναρωτιούνται οι συμβαλλόμενοι πως διαδικασίες ταυτοποίησης που κατασκευάζονται μέσω του μνημειώδους συμβολισμού, γίνονται η ενσάρκωση ενός μύθου ή μιας εθνικής αφήγησης. Ή ακόμη πότε η αντίληψη του χρόνου που οριοθετεί τον συνδυασμό της μνήμης και τη φαντασίας θα οδηγήσει σε εξάλειψη των χρονικών αποστάσεων. 

Το καλλιτεχνικό δίδυμο υλοποίησε αυτή τη έκδοση υπο τη σχεδιαστική επίβλεψη και επιμέλεια του Βίκτωρ Γκόγκα, μέρος μιας διευρυμένης καλλιτεχνικής πρακτικής και έρευνας, με αφορμή την έκθεσή τους Μερικές φορές η Αρχαιολογία Ονειρεύεται τον Εαυτό της που πραγματοποιήθηκε στο χώρο HotWheels στην Αθήνα από τις 12 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου 2018. Μέγεθος 16 x 26 cm 80 σελίδες, 2 χρώματα risograph Εξώφυλλο, μαύρο μελάνι σε κόκκινο χαρτί.

Το 1172 η τρίτη κολώνα της Βενετίας έφτασε στη πλατεία του Αγιού Μάρκου από την Ανατολή. Η κολώνα θεωρείται οτι έφτανε τα 16 μέτρα σε ύψος και 70 τόνους σε βάρος. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού της από το παρελθόν στο σήμερα μάλλον χάθηκε στα βάθη της Αδριατικής, και η ενυπόστατη ύπαρξη της παρασύρθηκε έξω από την ιστορία έκτοτε.

Ακολουθώντας μια ομάδα αρχαιολόγων και ερευνητών, που έχουν στόχο τον εντοπισμό του βυζαντινού τεχνουργήματος, ο Νίκολα Μπαράττο (γεν. 1989) και ο Γιάννης Μουράβας (γεν. 1986) συνέχισαν την ερευνά τους στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, και τέλος έφτασαν, μετά από ένα προσκύνημα στο Μαντείο των Δελφών, στην Αθήνα. Μέσα από την περιπλάνηση, την εκσκαφή και την αναδόμηση της μνήμης ανέπτυξαν την πρακτική του αρχαιονείρου.

Η έκθεση Μερικές Φορές η Αρχαιολογία Ονειρέυται τον Eαυτό της είναι μια διευρυμένη συζήτηση γύρω από το μύθο της χαμένης τρίτης κολώνας του Αγίου Μάρκου και των συναφών μνημείων της Μεσογειακής αρχαίοτητας. Προτείνονται λοιπόν βιωματικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε τον περίπλοκο χρόνο που βιώνουμε: ως ενα παράγοντα απόσπασης από τον άυλο καπιταλισμό και από τις επιβαλλόμενες εθνικές αγηφήσεις, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός μεταφυσικού χώρου που διεγείρει το συλλογικό φαντασιακό. Όταν η αρχαιολογία μετατρέπεται σε μια έκφραση του ‘περίπλοκου χρόνου’ –τόσο για το παρόν όσο και για το παρελθόν και το μέλλον, μας επιτρέπεται να παρατηρήσουμε τα υπολοιπόμενα ίχνη των ξεχασμένων ιστοριών, και να καταλάβουμε αυτήν την ανθρώπινη συμπεριφορά σύμφωνα με την τοπογραφία της.

Έτσι, βουτώντας στα βάθη της ιστορίας, ανακαλύπτεται ένας αρχαιολογικός σχηματισμός μνήμης, ενεργοποιείται ενα πεδίο για τα όνειρα και τελικά πλαισιώνεται ένας χώρος για τη φαντασία μέσω του ύπνου. Αυτές οι κατακερματισμένες φαντασίες χρησιμοποιούνται σαν καύσιμο για να δημιουργήθουν μελλοντικά λείψανα και για να αναθρέψουν την μυθοπλασία.


Add: 2019-09-24 09:40:48 - Upd: 2019-12-13 11:49:58