Φρανκενστάιν
Εξαντλημένο
ISBN: 978-618-84164-2-0
Brainfood, 3/2019
Ελληνική, Νέα
€ 15.25 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
21 x 14 εκ, 288 σελ.
Περιγραφή

Κυριευμένος από την εμμονή να δημιουργήσει ζωή από το μηδέν, ο Βίκτορ Φρανκενστάιν συλλέγει ανθρώπινα μέλη, ώστε να κατασκευάσει ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα, στο οποίο μεταδίδει ζωή μέσω του ηλεκτρισμού. Όμως, το κακότεχνο δημιούργημά του του προκαλεί αποτροπιασμό, κι έτσι εκείνο, συντετριμμένο από την απόρριψη του δημιουργού του, αποφασίζει να τον καταστρέψει… Η θρυλική γοτθική ιστορία που έγινε το πιο διάσημο μυθιστόρημα τρόμου όλων των εποχών και παραμένει μια συγκλονιστική εξερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Σύμφωνα με τον μύθο, η Μέρι Σέλεϊ συνέλαβε την ιστορία του Φρανκενστάιν όταν ακόμα ήταν μόλις… 18 ετών, και είχε βάλει ένα στοίχημα με τον Λόρδο Βύρωνα για το ποιος θα έγραφε την πιο τρομακτική ιστορία. Απογοητευμένη που δεν μπορούσε να σκεφτεί κάτι πρωτότυπο, έπεσε για ύπνο και είδε στο όνειρό της έναν νεαρό επιστήμονα που δημιούργησε ένα ζωντανό πλάσμα και αμέσως τρομοκρατήθηκε από το ίδιο το δημιούργημά του! Δύο χρόνια αργότερα, την πρωτοχρονιά του 1818, το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε σε πρωτόλεια μορφή, χωρίς να αποδίδεται ονομαστικά σε κανέναν συγγραφικά, με τον υπότιτλο Ένας Μοντέρνος Προμηθέας.

Δύο αιώνες αργότερα, η ιστορία παραμένει το ίδιο, αν όχι περισσότερο συναρπαστική: δεν είναι μόνο η διαρκής επιρροή της στη σύγχρονη κουλτούρα (με τεράστιες μορφές του κινηματογράφου, από τον Μπόρις Καρλόφ μέχρι τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο να έχουν υποδυθεί το περιβόητο τέρας), αλλά και τα απορρέοντα από την πλοκή διλήμματα, ηθικά και φιλοσοφικά που έχει επιφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας (κλωνοποίηση).

Ο δρ Βίκτορ Φρανκενστάιν είναι ένας μεγαλομανής δημιουργός. Το Τέρας είναι το παρά φύσιν δημιούργημά του. Από τη στιγμή που παίρνει την πρώτη ανάσα μέχρι και την τελευταία… σελίδα, όλοι, δημιουργός, δημιούργημα, κοινωνία, προσπαθούν να αποδεχτούν κάτι που πιθανότατα δεν θα έπρεπε να είχε υπάρξει εξαρχής.

Η Μέρι Σέλεϊ γεννήθηκε το 1797 στο Λονδίνο. Γονείς της ήταν ο Γουίλιαμ Γκόντγουιν και η Μέρι Γουόλστοουνκραφτ, διάσημοι ριζοσπάστες συγγραφείς της εποχής. Το 1814 γνώρισε τον τότε άγνωστο ακόμα ποιητή Πέρσι Μπις Σέλεϊ και μαζί έφυγαν για την ηπειρωτική Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο του 1816, μετά την αυτοκτονία της πρώτης συζύγου του Σέλεϊ, παντρεύτηκαν. Από τα τέσσερα παιδιά που γέννησε η Σέλεϊ, επέζησε μόνο ένα, ο Πέρσι Φλόρενς. Έζησαν στην Ιταλία από το 1818 ως τον τραγικό θάνατο του Σέλεϊ από πνιγμό το 1822. Η Μέρι Σέλεϊ επέστρεψε μόνιμα στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε πια ως επαγγελματίας συγγραφέας. Εκτός από το διάσημο έργο της, εξέδωσε και άλλα μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά ημερολόγια, διηγήματα και παιδικά βιβλία. Πέθανε το 1851.