Τζέην Έυρ
Μετάφραση: Γκαρτζονίκα, Όλγα
Επιμέλεια κειμένου: Τσολάκου, Μάγδα
Εξαντλημένο
ISBN: 978-618-84058-0-6
Brainfood, Περιστέρι, 1/2019
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 21.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
14 x 21 εκ., 720 σελ.
Περιγραφή

Σ’ αυτό το αριστούργημα της κλασικής λογοτεχνίας, η αφήγηση της Τζέην Έυρ ξεκινά από την παιδική της ηλικία, όταν μένει ορφανή και αναγκάζεται να ζήσει με τη θεία και τα ξαδέλφια της που της φέρονται με σκληρότητα. Στα δέκα της τη στέλνουν στο ορφανοτροφείο και αργότερα, όταν ενηλικιώνεται, πηγαίνει να εργαστεί ως γκουβερνάντα στην απομακρυσμένη έπαυλη του κυρίου Ρότσεστερ, τον οποίο και ερωτεύεται. Εκείνος έχει να κρύψει αρκετά σκοτεινά μυστικά του παρελθόντος, αλλά με τον καιρό οι δύο διαμετρικά αντίθετοι χαρακτήρες έρχονται πιο κοντά και η Τζέην θα επιστρατεύσει όλη την υπομονή, το θάρρος και τη βαθιά της αφοσίωση προσδοκώντας ένα ευτυχισμένο μέλλον μαζί του. Διακόσια χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το εμβληματικό έργο της Σαρλότ Μπροντέ συγκινεί ακόμη τον αναγνώστη με τη δύναμη της γραφής και τη συναρπαστική του πλοκή, που αποδεικνύει πως η αξιοπρέπεια, η πίστη και η δύναμη του χαρακτήρα μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και δυσκολία.

Η γοτθική ατμόσφαιρα, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση και οι σαφείς αυτοβιογραφικές πινελιές της Μπροντέ έχουν αλλάξει για πάντα τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η γυναίκα-ηρωίδα στη σύγχρονη κουλτούρα. Το 2003, 750.000 Βρετανοί αναγνώστες που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του BBC που διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο, ανακήρυξαν το βιβλίο ένα από τα δέκα πιο απαραίτητα αναγνώσματα όλων των εποχών, ενώ έχει μεταφερθεί οκτώ φορές στον κινηματογράφο, με ονόματα όπως Όρσον Ουέλς, Ουίλιαμ Χαρτ, Τίμοθι Ντάλτον, Μάικλ Φασμπέντερ, Μία Γουασικόφσκα, Τζόαν Φοντέν, Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Ρουθ Γουίλσον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η Σαρλότ Μπροντέ γεννήθηκε στο Θόρντον του Γιόρκσαϊρ το 1816, η μεγαλύτερη από τις τρεις περίφημες αδελφές Μπροντέ που σφράγισαν την αγγλική λογοτεχνία του 19ου αιώνα. Η Τζέην Έυρ, όπως και όλα τα έργα της, είναι εν πολλοίς εμπνευσμένη από τις προσωπικές της εμπειρίες. Η Σαρλότ φοίτησε σε εκκλησιαστικό σχολείο και εργάστηκε ως δασκάλα και οικονόμος, αλλά μετά τον γάμο της η ευαίσθητη υγεία της επιδεινώθηκε και πέθανε έγκυος στο πρώτο της παιδί σε ηλικία 38 ετών.


Add: 2019-07-08 11:40:11 - Upd: 2021-09-24 13:40:34