Τοπ Καπί
Μετάφραση: Κοκαβέσης, Φώτης
Επιμέλεια κειμένου: Μιραμπίλης, Δρόσος
Εξαντλημένο
ISBN: 978-618-83565-4-2
Οξύ, Περιστέρι, 10/2018
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 320 σελ.
Περιγραφή

Ο Άρθουρ Αμπντέλ Σίμσον είναι ένας άπατρις μικροαπατεώνας, με έδρα την Αθήνα. Επιβιώνει διαπερνώντας συνεχώς τα όρια του νόμου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως, στο πρόσωπο ενός τουρίστα που ψαρεύει στο αεροδρόμιο της Αθήνας, θα βρει τον δάσκαλό του. Ο μυστηριώδης κύριος Χάρπερ τον παγιδεύει με εκβια­σμό, κι ο Άρθουρ νιώθει ότι «αν δεν με είχε συλλάβει η τούρκικη αστυνομία, θα με είχε συλλάβει η ελληνική. Δεν είχα άλλη επιλογή. Έπρεπε να κάνω ό,τι μου είχε πει εκείνος ο Χάρπερ. Αυτός είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για όλα όσα μου συνέβησαν».

Ποιος είναι όμως ο Χάρπερ και τι σχεδιάζει στην Κωνσταντινούπολη με τους πολυάριθμους συνεργούς του; Είναι μεγαλοαπατεώνας ή διεθνής τρομοκράτης; Άθελά του, ο Άρθουρ θα παίξει ένα διπλό παιχνίδι, προσπαθώντας να μάθει την αλήθεια για τον Χάρπερ και τα σχέδιά του. Ένα παιχνίδι από το οποίο δεν γνωρίζει πώς θα βγει, και αν θα ξαναδεί το φως της μέρας…

Το Τοπ Καπί, ή Το φως της μέρας όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, είναι από τα γνωστότερα στην Ελλάδα βιβλία του Έρικ Άμπλερ, καθώς διασκευασμένο έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη από τον Ζυλ Ντασέν, με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.

Έρικ Άμπλερ, ο συγγραφέας που ανύψωσε τα θρίλερ στο επίπεδο της Λογοτεχνίας.

— New York Times


Ο Άμπλερ είναι ανίκανος να γράψει μία βαρετή παράγραφο.

— The Sunday Times


Ο Άμπλερ είναι η πηγή απ’ όπου όλοι μας αντλούμε έμπνευση.

— John le Carré

Αναμφισβήτητα, είναι ο καλύτερός μας συγγραφέας θρίλερ όλων των εποχών.

— Graham Greene

Ο Eric Ambler ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και σύντομα καθιερώθηκε ως ιδιαίτερα πρωτότυπος και βαθυστόχαστος συγγραφέας μυστηρίου. Χαρακτηρίζεται συχνά ως ο εφευρέτης του σύγχρονου πολιτικού θρίλερ, επηρεάζοντας συγγραφείς όπως τον Graham Greene και τον John Le Carré. Κάνοντας στροφή στην καριέρα του, μετακόμισε το 1957 στο Χόλιγουντ, όπου για έντεκα χρόνια έγραφε σενάρια, κερδίζοντας και μια υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ.

Σε μια συγγραφική πορεία που καλύπτει περισσότερα από εξήντα χρόνια, ο Eric Ambler έγραψε δεκαοκτώ μυθιστορήματα και κέρδισε δύο φορές το Χρυσό Στιλέτο, το βραβείο της Ένωσης Συγγραφέων Μυστηρίου: το 1959 για το Επικίνδυνο Πέρασμα και το 1972 για τον Λεβαντίνο. Ήταν παντρεμένος με τη Joan Harrison, σεναριογράφο σε πολλές ταινίες του Alfred Hitchcock – μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο Hitchcock που τους γνώρισε μεταξύ τους. Ο Eric Ambler πέθανε στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1998.


Add: 2019-07-08 11:02:14 - Upd: 2021-03-17 18:24:25