Επίκτητος - Ο δρόμος για την ελευθερία
Σειρά: Η τέχνη του ζην
Μετάφραση: Ζεύκη, Βιολέττα
Ανθολόγος: Long, A. A.
Επιμέλεια κειμένου: Παπαδομιχελάκη, Ροδάνθη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-605-824-0
Διόπτρα, Αθήνα, 4/2019
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 11.10 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
12 x 18 εκ., 208 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Σε μια εποχή που όλοι αναζητούμε την ψευδαίσθηση της ευτυχίας, η φιλοσοφία των Στωικών μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να μείνουμε πιστοί στις ουσιαστικές αρχές μας για να νιώσουμε αληθινά ελεύθεροι.
Περιγραφή
«Όποιος θέλει να είναι ελεύθερος, δεν πρέπει να επιθυμεί ή να αποφεύγει κάτι που εξαρτάται από τους άλλους, αλλά να περιοριστεί μόνο σε εκείνα στα οποία έχει τον απόλυτο έλεγχο».
Απόσταγμα σοφίας του στωικού φιλόσοφου Επίκτητου, που δίδαξε ότι η ελευθερία δεν είναι νομικό καθεστώς ούτε δυνατότητα που μας παρέχεται, αλλά ο πνευματικός προσανατολισμός των ανθρώπων που πέτυχαν να έχουν ανοσία στην απογοήτευση ακόμα κι αν είναι μέσα στη φυλακή.

Όλοι μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, αρκεί να μάθουμε να προσδίδουμε ύψιστη αξία σε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε (τα κίνητρά μας και τις αντιδράσεις μας), να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε, και να αναζητούμε ευκαιρίες να κάνουμε το καλό και να είμαστε καλά παρά την κακοτυχία μας ή τα όσα μας συμβαίνουν ως συνέπεια των πράξεων άλλων ανθρώπων.

Το βιβλίο Επίκτητος – Ο δρόμος για την ελευθερία περιγράφει τη σημασία της στωικής ελευθερίας και μας δίνει μοναδικά επίκαιρα μηνύματα. Σε μια εποχή που όλοι καλούμαστε να βρούμε την ψευδαίσθηση της ευτυχίας στο έχειν και στην εικόνα, η φωνή των Στωικών έρχεται να μας θυμίσει να παραμείνουμε πιστοί στις ουσιαστικές αρχές που μας προσδιο­ρίζουν, του μοναδικού δρόμου για να νιώσουμε αληθινά ελεύθεροι.

Add: 2019-04-10 11:55:58 - Upd: 2024-02-09 13:52:31