Οι Αμερικανοί Πρόεδροι
Από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον στον Ντόναλντ Τραμπ
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-03-1077-1
Μεταίχμιο, Αθήνα, 1/2019
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 312 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το βιβλίο αυτό έρχεται να φωτίσει το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και την ταραχώδη πολιτική τους ιστορία, από τους ιδρυτές του έθνους ως τον Ντόναλντ Τραμπ.
Περιγραφή

Κάθε τέσσερα χρόνια, οι Αµερικανοί εκλέγουν τον Πρόεδρο των Ηνωµένων Πολιτειών, ένα πρόσωπο που έχει φτάσει να αποκαλείται «πλανητάρχης» και να παίζει κεντρικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Για πάνω από 200 χρόνια, οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν σηµαδέψει ο καθένας την εποχή του. Από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον ως τον Ντόναλντ Τραµπ, διαµέσου των Λίνκολν, Γουίλσον, Κένεντι, Οµπάµα και άλλων, ο Πρόεδρος των Ηνωµένων Πολιτειών έγινε το σύµβολο ενός ολόκληρου έθνους, στο πρόσωπο του οποίου ενσαρκώνονται οι ΗΠΑ. Όµως ποιες είναι οι διαφορές µεταξύ τους; Ποιες πολιτικές αναταράξεις διαµόρφωσαν τον θεσµό και τις εξουσίες του Προέδρου; Είναι τελικά τόσο ισχυρός όσο νοµίζουµε; Πόσα γνωρίζουµε πραγµατικά για το αµερικανικό πολιτικό σύστηµα;
Στον απόηχο των εκλογών του 2016, είναι ώρα να εξετάσουµε την περίπλοκη πολιτική ιστορία αυτής της χώρας, πέρα από την εξοικείωσή µας τα τελευταία χρόνια µε όρους όπως εκλέκτορες, Σούπερ Τρίτη, Κογκρέσο ή προκριµατικές εκλογές. Με τρόπο απόλυτα κατανοητό και µέσα από ρέουσα αφήγηση, οι κορυφαίοι Γάλλοι ιστορικοί Andre Kaspi και Helene Harter έρχονται να φωτίσουν το πολιτικό σύστηµα των ΗΠΑ και την ταραχώδη εξέλιξή του.

Αν και οι Έλληνες ήµασταν επί δεκαετίες φανατικοί αντιαµερικανοί, γνωρίζαµε ελάχιστα για την πολιτική ιστορία της χώρας που επικρίναµε. Οι συνθήκες σήµερα ωστόσο είναι ευνοϊκές για να επανεξετάσουµε αυτά τα θέµατα πιο ψύχραιµα. Το βιβλίο εξηγεί την ιστορική διαδικασία διά της οποίας το προεδρικό αξίωµα των ΗΠΑ, το οποίο στην αρχή είχε πολύ λιγότερες εξουσίες, έφτασε σήµερα να συγκεντρώνει πολύ µεγάλη ισχύ και να είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην ισορροπία των τριών εξουσιών της παλαιότερης (αβασίλευτης) δηµοκρατίας. Μέσα από αυτή την εξιστόρηση περνάει όλη η ταραχώδης πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, από τους Ιδρυτές Πατέρες του έθνους µέχρι τον Πρόεδρο Ντ. Τραµπ, µαζί µε τα σκάνδαλα, τις δολοφονίες αλλά και τις µεγάλες αποφάσεις που έκαναν αυτή τη χώρα την ισχυρότερη στον πλανήτη.
Δηµήτρης Π. Σωτηρόπουλος
Υπεύθυνος της σειράς, ιστορικός

Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2019-03-29 09:13:39 - Upd: 2021-03-17 18:24:22