Ελεγείες του Βορρά - Ανθίζει η αγριοτριανταφυλλιά - Τα ποιήματα του μεσονυχτίου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5220-01-3
s@mizdat, Αθήνα, 10/2016
Είδος έκδοσης: Νέα || Ποιητική συλλογή
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ρωσική
€ 9.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 60 σελ.
Περιγραφή

Έγραψε ο αείμνηστος Δημήτρης Μαρωνίτης «Συνεχίζω το πασχαλινό Μονοτονικό που προνοούσε για την επόμενη αποφράδα μέρα. Αφορμή ένα βιβλίο-ντοκουμέντο της εποχής εκείνης που αποφάσισα να το υπενθυμίσω παραλλάσσοντας τον δάνειο τίτλο του: Ο φόβος της ελευθερίας της περασμένης Κυριακής έγινε σήμερα Ο φόβος του χρόνου - γιατί και πώς ελπίζω να φανεί στη συνέχεια. Προς υποστήριξη της παραλλαγής, αντιγράφω ένα λίγο-πολύ ομόθεμο ποίημα της αξεπέραστης Άννας Αχμάτοβα. Μεταφρασμένο άψογα από τον Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, μαζί με άλλα δεκατέσσερα της συλλογής Ανθίζει η αγριοτριανταφυλλιά»…»

 

Με την έκδοση αυτή των τριών ποιητικών κύκλων από διάφορες περιόδους της ζωής της Άννας Αχμάτοβα, συνεχίζεται το ταξίδι στον Αργυρό αιώνα της ρωσικής ποίησης στη σειρά  «Βόρειο Σέλας» των εκδόσεων S@mizdαt.

Γραμμένα σε διαφορετικές εποχές, αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις, διαθέσεις, αναμνήσεις της ποιήτριας, η οποία όχι μόνο προς το τέλος της ζωής της, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκειά της, έκανε διαρκώς απολογισμούς για τα περασμένα, τα πεπραγμένα, τις απώλειες.

Η Άννα Αχμάτοβα όχι μόνο ν συνομιλεί με την εποχή και τους συγκαιρινούς, μα να αφουγκράζεται την ανάσα των δασών, να ατενίζει τους αστερισμούς και νιώθει την ευλογία του να είναι κανείς ζωντανός.

Η εισαγωγή και η μετάφραση από τα ρωσικά είναι του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη.


Add: 2019-02-21 17:06:06 - Upd: 2024-01-29 12:24:24