Factfulness
Δέκα λόγοι που κάνουμε λάθος για τον κόσμο μας, και γιατί η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι νομίζετε
Factfulness : Ten Reasons We're Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Σίμος, Κώστας
Επιμέλεια κειμένου: Μάμαλης, Αλέκος
Εξαντλημένο
ISBN: 978-618-5111-93-9
Κάτοπτρο, Αθήνα, 10/2018
Είδος έκδοσης: Νέα || Τετράχρωμη
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 29.68 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
14 x 21 εκ., 700 γρ., 392 σελ.
Περιγραφή

Είναι δυνατόν ένας χιμπαντζής που επιλέγει τυχαία απαντήσεις σε ερωτήματα πολλαπλών επιλογών να νικά με συνέπεια καθηγητές, δημοσιογράφους, νομπελίστες και τραπεζίτες; Και όμως, φαίνεται πως όταν μας ζητείται να απαντήσουμε σε απλά ερωτήματα σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις ―τι ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε ακραία φτώχεια, γιατί αυξάνεται ο πληθυσμός της Γης, πόσα κορίτσια στον κόσμο ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κ.λπ.―, δίνουμε όλοι συστηματικά λανθασμένες απαντήσεις.

Το Factfulness προσφέρει μια ριζικά καινούργια εξήγηση για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, φέρνοντας στο φως τα δέκα ένστικτα που στρεβλώνουν την οπτική μας. Το πρόβλημά μας είναι ότι «δεν γνωρίζουμε τι δεν γνωρίζουμε», ενώ ακόμη και οι εικασίες μας διαμορφώνονται βάσει ασυνείδητων όσο και προβλέψιμων μεροληψιών.

Όπως προκύπτει τελικά, ο κόσμος, με όλα τα προβλήματά του, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όσο ίσως περιμέναμε. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι προβληματισμού και επαγρύπνησης. Όταν όμως ανησυχούμε διαρκώς και για τα πάντα, αντί να ενστερνιστούμε μια βασιζόμενη σε στοιχεία, γεγονότα και δεδομένα κοσμοθεώρηση, κινδυνεύουμε να παραβλέψουμε τις πολύ πιο σοβαρές και πραγματικές απειλές που όντως αντιμετωπίζουμε.

Συγκλονιστικό και αποκαλυπτικό, γεμάτο ζωηρές αφηγήσεις και συγκινητικές ιστορίες, το Factfulness φιλοδοξεί να σας εθίσει σε έναν τρόπο σκέψης που θα αλλάξει την κοσμοεικόνα σας και θα σας δώσει τη δύναμη να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες που μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Είπαν για το βιβλίο

• «...Ένα απίστευτο ανάγνωσμα, περιεκτικό και αναζωογονητικό [...], ένα αντίδοτο στην αρνητικότητα και στην απόγνωση. [...] Τρία λεπτά συντροφιά με τον Rosling αρκούν για να αλλάξετε άποψη για τον κόσμο μας».

Nature

• «Τα ευπώλητα βιβλία της στατιστικής είναι τόσο σπάνια όσο οι μονόκεροι. Το να βρίσκεται ένα τέτοιο βιβλίο πρώτο στους σχετικούς καταλόγους είναι τόσο σπάνιο όσο ένας μονόκερος στη Σελήνη. Το Factfulness είναι ένα τέτοιο σεληνιακό πλάσμα. [...] Καθηλωτικό ανάγνωσμα».

—The Times

• «...Αυτό είναι η «εγκυρογνωμοσύνη»: η κατανόηση ως πηγή ψυχικής ειρήνης. Όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση, μπορεί και πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής ζωής όλων μας. Αρχίστε να την εφαρμόζετε, και θα παίρνετε καλύτερες αποφάσεις, θα παραμένετε σε εγρήγορση έναντι των πραγματικών κινδύνων και δυνατοτήτων και θα πάψετε να είστε συνεχώς αγχωμένοι με τα λάθος πράγματα».

—The Guardian

• «Ένα θαυμάσιο βιβλίο. [...] Ένα παθιασμένο, βαθύ και συγκινητικό κείμενο που φθάνει σε εμάς μετά θάνατον. [...] Η ικανότητά του συγγραφέα να διδάσκει και να τέρπει με ζητήματα στατιστικής φαίνεται σε κάθε σελίδα του. Ποιος άλλος θα επέλεγε ένα γράφημα “κατά κεφαλήν κιθάρων” ως γνήσια έκφραση της ανθρώπινης προόδου;».

—The Financial Times

• «Ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία που διάβασα ποτέ, ένας οδηγός σωστής και καθαρής σκέψης για τον σύγχρονο κόσμo. [...] Ελπίζω να το διαβάσετε όλοι σας. [...].

Bill Gates, στο www.gatesnotes.com

• «...Ελπίζω ότι εκατομμύρια αναγνώστες στον πλανήτη θα διαβάσουν το βιβλίο, θα συνειδητοποιήσουν τους ξεπερασμένους τρόπους θέασης του κόσμου μας και θα εκτιμήσουν το όνειρο ολόκληρης ζωής του συγγραφέα. Όταν διαβάσετε το Factfulness, μοιραστείτε το με άλλους. [...]

Madhukar Pai, καθηγητής επιδημιολογίας, Πανεπιστήμιο McGill

Εισαγωγή
1. Το ένστικτο του χάσματος
2. Το ένστικτο της αρνητικότητας
3. Το ένστικτο της ευθείας γραμμής
4. Το ένστικτο του φόβου
5. Το ένστικτο του μεγέθους
6. Το ένστικτο της γενίκευσης
7. Το ένστικτο του πεπρωμένου
8. Το ένστικτο της μίας και μόνo προοπτικής
9. Το ένστικτο της επίρριψης ευθυνών
10. Το ένστικτο του επείγοντος
11. Η εγκυρογνωμοσύνη στην πράξη
Επίλογος
Σημειώσεις
Ευρετήριο


Add: 2018-11-26 11:41:13 - Upd: 2021-06-03 12:03:49