Οι ώρες του αγώνα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8154-87-2
Ολκός, Αθήνα, 11/2018
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 63.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
24 x 29 εκ., 312 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η έκδοση, προοίμιο του εορτασμού για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό, ελληνικό και ξένο, τα γαλλικά φιλελληνικά ρολόγια που απεικονίζουν ήρωες και γεγονότα του Αγώνα.
Περιγραφή

Η έκδοση, προοίμιο του εορτασμού για την επέτειο  της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό, ελληνικό και ξένο, τα γαλλικά φιλελληνικά ρολόγια  που απεικονίζουν ήρωες και γεγονότα του Αγώνα. «Μικρά οικιακά μνημεία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων»,
όπως αναφέρει στην Εισαγωγή του βιβλίου ο ιστορικός Γιώργος Τόλιας, τα ρολόγια αυτά είναι εκφραστές ενός φιλελληνικού ρεύματος αλλά και της γοητείας που άσκησε στη δυτική κοινή γνώμη
η πρώτη εθνική επανάσταση στην Ευρώπη.

 O θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη, ο Κανάρης, ο Κολοκοτρώνης, η Έξοδος του Μεσολογγίου,
ο Αλή πασάς, ο Μπάιρον, γνωστοί φιλέλληνες δεν είναι απλώς θέματα μιας διακοσμητικής τέχνης. Από μπρούντζο, συχνά επιχρυσωμένο ή πορσελάνη, συνδυάζουν την αγάπη για την κομψότητα και την πο­λυτέλεια, ενώ ταυτόχρονα απαθανατίζουν τον ηρωισμό προσώπων και γεγονότων που σημάδεψαν τον ελληνικό Αγώνα και κυριάρχησαν στον Τύπο αλλά και τη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες της εποχής.

Στο πολυτελές λεύκωμα παρουσιάζονται 147 φιλελληνικά  ρολόγια, μπρούντζινα και πορσελάνινα. Το καθένα συνοδεύεται από πλούσια τεκμηρίωση  που  μαρτυρεί   και την πηγή έμπνευσης  για την κατα­σκευή του, όπως για παράδειγμα, χαρακτικά, πίνακες, διακοσμητικά βάζα, πορσελάνινα πιάτα και  άλλα αντικείμενα πολυτελείας.


Add: 2018-11-20 11:05:42 - Upd: 2022-11-09 14:59:34