Αστικά διηγήματα
Racconti borghesi
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-558-199-2
Εκδόσεις Δωδώνη, ΑΘΗΝΑ, 11/2018
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 7.95 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 156 σελ.
Περιγραφή

Στα διηγήματα της συλλογής θίγονται θέματα όπως η εξασφάλιση μιας δημόσιας θέσης μέσω γνωριμιών, ο χορός των κρατικών επιχορηγήσεων, το “άσυλο” των πανεπιστημιακών φέουδων, η αναξιοκρατία στη στέλεχωση δημόσιων θώκων, ο αστικός νεοπλουτισμός που ξεπηδά κάθε στιγμή, η ατομική πρωτοβουλία που αντιστρέφεται οποιαδήποτε συλλογική προσπάθεια, η ευκαιριακή στελέχωση επιχειρήσεων βάσει  οικονομικού, αποκλειστικά, παράγοντα, εν τέλει ο ξεπεσμός και η απαξίωση της ανθρώπινης φύσης. Επίσης προχωρά και σε πιο καθ’ ημάς (της τέχνης)  μονοπάτια: στην κενότητα των κριτικών λόγων, την εξύμνηση με περιττές φιοριτούρες έργων και προσωπικοτήτων που υπαγορεύονται από σκοπιμότητες.

Συνόδεψε την Έλσα μέχρι το σπίτι-της· έμενε στο κέντρο. Έπειτα πήρε ένα ταξί. Ο δρόμος είχε κίνηση· άνθρωποι που κινούνταν προς τη μία και την άλλη κατεύθυνση, μια συνεχής ροή, καθημερινή, συνηθισμένη. Ο νους-του γύρισε στην ορχήστρα, μια ορχήστρα κι ο κόσμος, με πρώτα βιολιά, μαέστρους και σολίστες που υπάρχουν επειδή υπάρχουν τα ανώνυμα έγχορδα, τα ανώνυμα κρουστά και πνευστά, τα ανώνυμα φαγκότα, που κάνουν τον κόσμο να προχωρεί και τα κουδουνάκια του Θωμά που τον ξυπνούν θυμίζοντάς-του να ζει. 

Το φαγκότο

Η επέτειος
Καὶ ἅψονται αὐτοῦ καὶ οὐ μολυνθήσεται 
Κερδοσκοπική αειφορία
Αγώνας δρόμου
Τιμητική βραδιά
Ο αντίκτυπος
Στο διαμέρισμα του δευτέρου
Το φαγκότο
Τα μαύρα γυαλιά
Η παραίτηση
Με τον Γενικό Διευθυντή στο βήμα
Με το μπράτσο
Το πέταγμα του χαρταετού (μονόλογος)
 

Για ξεφύλλισμα αποσπάσματος πατήστε εδώ 

https://issuu.com/designdodonipublications/docs/_________________ec19895346da91

  • Αστικά Διηγήματα Racconti Borghesi του Νίκου Μοσχονά, της Ελένης Πριόβολου. <<Τα Αστικά Διηγήματά του είναι βγαλμένα μέσα από την έρευνα της ζωής, μέσα από την καθημερινότητα και τις παθογένειες της κοινωνίας. Ο αναγνώστης αναγνωρίζει σε αυτάτο περιβάλλον του, θλίβεται με την σκληρή πραγματικότητα και παράλληλα διδάσκεται από αυτήν. Τα διηγήματα αντιμετωπίζουν την αλήθεια κατάματα είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε να την παραδεχτούμε. ΤαRacconti Borghesi επικεντρώνονται σε κοινωνικά φαινόμενα της εποχής μας : στη μεγαλομανία των νεόπλουτων και την απαξίωση των αρχών και των αξιών, στο «καβάλημα του καλαμιού» από τους έχοντες την εξουσία, στις καθημερινές ληστείες με θύματα κυρίως ηλικιωμένα άτομα, και όλα αυτά περιγράφονται με δεξιοτεχνία και βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση>>.
    https://www.aixmi.gr/index.php/nikoy-mosxona-racconti-borghesi/
  • Βιβλιοπαρουσίαση https://www.beasty-press.com/astika-dihghmata-ekdoseis-dwdwnh/
  • Βιβλιοπρόταση https://www.thelook.gr/technes/vivlio/vivlioprotaseis/i-vivlio-protasi-gia-to-s-k-nikos-g-moschonas-astika-diigimata/
  • Σχόλια για το διήγημα Τιμητική βραδιά

    ...τόσο απολαυστικό διήγημα. Κυριολεκτικά το γλέντησα διαβάζοντάς το! Η ανατροπή είναι απροσδόκητη – ο αναγνώστης περιμένει κάτι να συμβεί, αλλά το μυαλό του (ή το δικό μου τουλάχιστον) δεν πηγαίνει σε αυτό που τον περιμένει στο τέλος.
    Φώτης Βασιλείου, Βυζαντινολόγος

Το διήγημα το βρήκα εξαιρετικό, και ιδίως ανατρεπτικό, και αυτό ήταν που μου άρεσε περισσότερο. Εν τέλει μου μοιάζει αληθινό.
Ευγενία Δρακοπούλου, Ιστορικός Τέχνης

Ευχάριστη έκπληξη το διήγημά σου. Ναι, μου άρεσε πολύ. Ένιωσα τον καλλιτέχνη σαν νά ’μουνα εγώ. Είναι πολύ αληθινό. Κάθε φορά που πέφτει η αυλαία ωριμάζεις και κάποια φορά δεν αντέχεις την πλασματική πραγματικότητα και θέλεις να ελευθερωθείς απο τα δεσμά της.
Αθηνά Λατινοπούλου, Ζωγράφος, Λογοτέχνις