Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο
Τουρκία-Μέση Ανατολή-Αφρική-Κύπρος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9511-56-8
Νότιος Άνεμος, Αθήνα, 11/2017
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 24 εκ., 220 σελ.
τ. 1
Περιγραφή

Το βιβλίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις, μαρτυρίες και στοιχεία για τους πάνω από 30.000 Έλληνες πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που διασχίζοντας το Αιγαίο, περιπλανήθηκαν στην Τουρκία, τη Συρία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, το Βελγικό Κονγκό, την Αιθιοπία, κλπ. Οι ίδιοι μιλούν για τις συνθήκες ζωής τους κατά την Κατοχή που τους  έσπρωξαν σε αυτό το παράτολμο εγχείρημα, τις συνθήκες διαφυγής, την υποδοχή τους σε άλλες χώρες, την οργάνωση της ζωής τους, τη φροντίδα για την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων με την οργάνωση σχολείων και τέλος την εξίσου κοπιαστική διαδικασία επιστροφής τους.  Περιέχει επιπλέον ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό που τεκμηριώνει και εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό τα γραφόμενα.

Αυτή η όχι και τόσο γνωστή πτυχή της σύγχρονης ιστορίας, αναδεικνύεται σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη αφού πληθυσμοί των τότε χωρών υποδοχής των Ελλήνων, σε μια αντίστροφη διαδικασία, ακολουθούν το σύγχρονο προσφυγικό ρεύμα που περνάει και από τη χώρα μας.

Πλήθος φορέων (Τοπική Αυτοδιοίκηση, παροικιακές οργανώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι, κλπ), θεώρησαν αυτή την εργασία σημαντική ψηφίδα στην οικοδόμηση της τοπικής ιστορίας της περιοχής αλλά και γενικότερα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Γι αυτό στηρίζουν με την αιγίδα τους και με χορηγίες επικοινωνίας την έκδοση.

Το βιβλίο προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας και γνώστης της θεματικής κ. Προκόπης Παπαστράτης.


Add: 2018-06-06 13:27:06 - Upd: 2019-01-09 12:16:30