Δανάη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5253-18-9
Locus 7, Αθήνα, 4/2018
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 266 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Ένα ασυνήθιστο ερωτικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα ή, καλύτερα, μέσω δύο παράλληλων ιστοριών με πολύ ισχυρά κοινά σημεία αναφοράς τα οποία φανερώνονται σταδιακά και συχνά με τρόπο αναπάντεχο στον αναγνώστη της.

Προλογίζει ο Θανάσης Βέμπος
Περιγραφή

Τρεις είναι οι κύριοι θεματικοί άξονες οι οποίοι διατρέχουν την «Δανάη».

Ο ένας αφορά την παράδοξη συνύπαρξη απόλυτης αβεβαιότητας και απόλυτης σιγουριάς στις πιο κρίσιμες αποφάσεις της ζωής μας και τα στενά, μα υπαρκτά και σημαντικά, περιθώρια μας διαχείρισης των αποτελεσμάτων των αποφάσεων αυτών εκ μέρους μας.

Ο δεύτερος κινείται γύρω από την διαπίστωση ότι η ουσία και το νόημα μιας ερωτικής σχέση ή σχέσης αγάπης ή σχέσης στοργής και αφοσίωσης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από αυτά που δίνουμε και από την ανιδιοτελή διαθεσιμότητά μας προς τον άλλον.

Και ο τρίτος άξονας συναρτάται με το ότι η εκπλήρωση του χρέους που η Ειμαρμένη ή οι συνθήκες μας έχουν απονείμει απέναντι στον εαυτό μας και το Σύμπαν είναι ο επίπονος μα μοναδικός δρόμος προς την απελευθέρωση και αυτοπραγμάτωσή μας σε αυτήν την ζωή.

«Ό, τι ήμουν, ό, τι είμαι, ό, τι θα είμαι, έχει ήδη γραφτεί, γράφεται και θα γράφεται - κι όμως εγώ σε κάθε γύρισμα του κύκλου, επιμένω απεγνωσμένα να σε ζητώ, κι αυτή είναι η κατάρα μου, αυτή κι η ευλογία μου...»

“Με εσένα, Δανάη, η λούπα πήγε να κάνει πάλι την εμφάνισή της. Ωστόσο, αυτή τη φορά υπήρξε μία παραλλαγή της γνωστής και επαναλαμβανόμενης ιστορίας. Και αυτό υπήρξε ένα πολύ μεγάλο μάθημα για μένα. Μπορεί στη ζωή μας όλα να είναι προδιαγεγραμμένα. Μπορεί να ζούμε συνέχεια, επ’ άπειρον την ίδια ζωή, να κάνουμε τα ίδια ακριβώς πράγματα, να ερωτευόμαστε τα ίδια πρόσωπα, να κάνουμε τα ίδια λάθη, όλα όμοια κι απαράλλαχτα κάθε φορά. Ωστόσο, ακόμα κι αν είναι έτσι, εμένα κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Πάρα πολλά δεν εξαρτώνται από εμάς, σίγουρα. Όμως, είναι τόσα πολλά, από την άλλη πλευρά, αυτά που περνάνε από το χέρι μας. Μας έχουν δοθεί κάποια αρχικά δεδομένα τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν. Από εκεί και πέρα έχουμε το όπλο της ελεύθερης μας βούλησης που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε όποιους συνδυασμούς γουστάρουμε με τα δεδομένα αυτά.”


Add: 2018-05-18 18:06:11 - Upd: 2023-02-21 15:25:08