Το λεξιλόγιο της αποανάπτυξης
Συλλογικό έργο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9797-55-9
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 19.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 280 σελ.
Περιγραφή

Ζούμε σε μια εποχή στασιμότητας, ταχείας φτωχοποίησης ενός τε­ράστιου μέρους του πληθυσμού, αυξανόμενων ανισοτήτων και κοι­νω­νι­κο­οικολογικών καταστροφών. Στον κυρίαρχο λόγο, αυτά είναι αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης ή της έλλειψης ανάπτυξης. Αυτό το βιβλίο υποστηρίζει ότι η ίδια η ανάπτυξη είναι η αι­τία αυτών των προβλημάτων και ότι έχει γίνει αντιοικονομική, οι­κο­λογικά μη βιώσιμη και εγγενώς άδικη.

Όταν η γλώσσα που μιλάμε δεν αρκεί ώστε να αρθρώσουμε αυτό που εκλιπαρεί να αρ­θρωθεί, τότε σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα για ένα νέο λεξιλόγιο.
Ένα ολόκληρο κίνημα –που ξεκίνησε από τη Γαλλία αρχικά ως κίνημα ακτιβιστών και διανοούμενων και κατόπιν έγινε μαζικό και παγκόσμιο– παλεύει για την απεμπλοκή της δημόσιας συζήτη­σης από τον στείρο οικονομισμό και την οριστική παύση της οικο­νο­μικής ανάπτυξης ως κοινωνικό στόχο. Η αποανάπτυξη συνεπάγεται κοινωνίες που θα χρησιμοποιούν λιγότερους φυσικούς πόρους και θα οργανώνονται για να ζήσουν με ριζικά διαφορετικό τρόπο. «Απλό­τητα», «συμβιωτικότητα», «αυτονομία», «φροντίδα», «κοινά» και «δα­πάνη» είναι μερικές από τις λέξεις οι οποίες σκιαγραφούν μια κοι­νω­νία αποανάπτυξης.
Το λεξιλόγιο της αποανάπτυξης είναι το πρώτο βιβλίο στην ελ­ληνική γλώσσα που έρχεται να καλύψει πλήρως την έκρηξη της βι­βλιο­γραφίας σχετικά με το θέμα. Παρουσιάζει και εξηγεί τις διαφο­ρετικές γραμμές σκέψης και προτείνει τρόπους δράσης που μαζί συμπληρώνουν το παζλ της αποανάπτυξης. Το βιβλίο συγκεντρώνει κείμενα κορυφαίων επιστημόνων, νέων ερευνητών, αλλά και ακτι­βιστών που κάνουν πράξη την αποανάπτυξη «εδώ και τώρα».
Πρόκειται για μια απαραίτητη πηγή πληροφοριών και έμπνευσης για όλους εκείνους που όχι μόνο πιστεύουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, αλλά εργάζονται και αγωνίζονται για να τον δημιουρ­γήσουν σήμερα.


Add: 2018-05-10 15:58:44 - Upd: 2024-03-12 11:50:09