Κλάρα Σούμαν
Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-591-104-1
Μελάνι, Αθήνα, 2/2018
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
12 x 20 εκ., 80 σελ.
Περιγραφή

Μια εξάχρονη που υποκλίνεται σ’ ένα αβγό, η λατρεία ενός τρελού για μια παλιά φωτογραφία, ένας πατέρας που λέει όχι, το αυτόματο της Μαρίας Αντουανέτας, η πτώση στον παγωμένο Ρήνο, ένα μοιρα-σμένο ημερολόγιο, οκτώ τέκνα – ένα για κάθε νότα μιας οκτάβας, δυο καρδιές που γίνονται δάχτυλα. Ένα σύγχρονο μετα-ρομαντικό κείμενο που κινεί τα νήματα της συμβίωσης ενός ιστορικού ζεύγους και ζυγίζει το μίγμα φθόνου και λατρείας ανάμεσα σε δύο ομότε-χνους. Μπορεί μια μαριονέτα να ξεπεράσει τον δημιουργό της; Πώς ξεκουρδίζεται η μηχανή μιας ιδιοφυΐας; Ποιος κινεί τα νήματα της ανθρώπινης δημιουργικότητας;

Η περίπτωση της Κλάρα Σούμαν είναι αποκαλυπτική. Ένα κορίτσι-θαύμα που εξελίχθηκε σε αστέρι της πιανιστικής τέχνης· μια λαμπρή εξαίρεση, σε μια εποχή όπου η γυναίκα-καλλιτέχνης ήταν είδος σπάνιο. Το έργο Κλάρα Σούμαν: τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερ-μαριονέτας της Μαρίας Γιαγιάννου είναι μια διακεκομμένη σεάνς επικοινωνίας με τα μεγάλα πνεύματα· της πιανίστριας Κλάρα Σού-μαν και του συνθέτη Ρόμπερτ Σούμαν. Δύο παράλληλοι μονόλογοι διάστικτοι με ψιθύρους από τον Κλάιστ, τον Χόφμαν, τον Καμίσο, συλλαμβάνουν την ατμόσφαιρα του Ρομαντισμού για να την μετατοπίσουν γλωσσικά και τονικά σε ένα νέο συγκείμενο.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Μαρία Γιαγιάννου σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ, Πολιτιστική Διαχείριση και Φιλοσοφία της Τέχνης. Ασχολείταιμε την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων, μουσικών βιβλιοπαρουσιάσεων και παραδίδει σεμινάρια με θέμα τον οπτικό πολιτισμό. Έχει εκδώσει οκτώ βιβλία: δύο πεζογραφήματα, τρία θεατρικά έργα, δύο αισθητικά δοκίμια και μία συλλογή πεζοποιημάτων. Στη σκηνή έχουν ανέβει τα θεατρικά της έργα: Εκτός Εαυτού (2013-14: Θέατρο Νέου Κόσμου/Camp/ Νομισματικό Μουσείο & 2010: Θέατρο Συν κάτι), Μιούζικαλ τσέπης (2009-10:41 Street), Κάλλας: Εκποίηση (απόσπασμα από συλλογικό, παράσταση Woman,2014: Θέατρο Τέχνης), Άνγκρια: η Τρίτη ευκαιρία (Φεστιβάλ Αναλογίου, ΘέατροΤέχνης 2016).

Το έργο Κλάρα Σούμαν: τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας ανέβηκε το 2018 στο Θέατρο τηςΟδού Κυκλάδων (σκην: Μ. Φιορέντζης).


Add: 2018-02-12 09:41:44 - Upd: 2022-03-10 09:33:57