Φωνές από τα μνήματα τ' Άι Νούφρη
Εξώφυλλο/εικαστικό: Αποστολίδου, Ξένια
Επιμέλεια κειμένου: Σαμαράς, Ανδρέας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9547-54-3
Θερμαϊκός, Θεσσαλονίκη, 7/2017
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 20.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 620 γρ., 392 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός η 2η έκδοση του βιβλίου του Μελέτη Δρετουλάκη με τίτλο «Φωνές από τα μνήματα τ' Άι Νούφρη», η πρώτη κυκλοφορία του οποίου έγινε το 1973.
Περιγραφή

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός η 2η έκδοση του βιβλίου του Μελέτη Δρετουλάκη με τίτλο «Φωνές από τα μνήματα τ` Άι Νούφρη», η πρώτη κυκλοφορία του οποίου έγινε το 1973.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

—Θυμούμαι, μωρέ παιδιά, με πόση χαρά σηκώνουμουν τις θεοσκότεινες βροχερές νύχτες του χειμώνα, με τους αγέρηδες, τις μπόρες και τ’ αστραπόβροντα, για να πάω στον αχεριώνα μου, να γεμίσω το σακί άχερα και ν’ αχεροταΐσω τα βούγια και το μουλάρι στο στάβλο! Να τους βάλω και με το λεκανίδι το κρασομουσκεμένο ρόβι, τους βίκους, και τις ταγές, για να δυναμώνουν και να σέρνουν αεράτα τ’ αλέτρι στο χωράφι την άλλη μέρα. Γύριζα μετά κι έθετα στη ζέστα του κρεβατιού μου με χίλια όνειρα και με την ευκή και την ’πεθυμιά να ξημέρωνε η άλλη μέρα, χωρίς βροχή. Να σηκωθούμε με το φαμέγιο μου, το Φραγκιό, να καβαλτίσομε με το χοντροζούμι και τα τηγανητά αυγά με τα σύγλινα, να ντουρντίσομε τα σύνεργα της γεωργικής και τα ζωντόβολα, και να χυθούμε στις εξοχές! Να φτάσομε στο χωράφι, να ζέψομε τα ζωντόβολα στο ζυγό και στ’ αλέτρι, να ζευγολατούμε, να σκάβομε τις αγγουράδες, και, όσες στιγμές ένιωθα κουρασμένος, να πιάνω από το καλλουργημένο χωράφι ένα βωλαράκι χώμα, να το μυρίζομαι, κι ύστερα να το πετώ ψηλά στον αγέρα τραγουδώντας την κούραση και τη λαχτάρα μου: «Θέ’ μου…» έλεγα, «…και νά ’χα τη ζωή και τη δύναμη τούτης της γής! Και τη μοσκοβολιά, και την καλοσυνάδα της, τη χουβαρντοσύνη της, την αγάπη, το Πνέμα, και το Μεγάλο της Μυστήριο! Να μπόρουν κι εγώ να θρέφω με την αγάπη μου μύριες ζωές, ανθρώπους και ζωντόβολα, ελιές, δρυγιάδες, πρίνους και θεριά! Ήθελα, Θέ’ μου, νά ’μουνα γής!»

Τα έργα της τέχνης του λόγου, όπως και της κάθε τέχνης, δεν είναι δηµιουργήµατα ήρεµων εγκεφαλικών λειτουργιών Γραφείου. Είναι γεννήµατα και στοχασµοί επώδυνου ψυχικού και διανοητικού τοκετού. Σαν τέτοια, λοιπόν, µπορεί νά ’χουν –και έχουν– και κάποια ψεγάδια. Όµως έχουν µέσα τους και πολύ λυρισµό και πολλή αλήθεια! [...]

Αλάνθαστοι είναι µόνο οι άπραγοι. Οι αδρανείς. Γι’ αυτό και τα λάθη των δηµιουργών, των όποιων δηµιουργών –επαναλαµβάνω–, θαρρώ πως µπορούν να χαραχτηρίζονται πολύ µικρά κι ασήµαντα, ή κι ούτε καν λάθη, µε την ουσιαστική τους έννοια! Το µεγάλο λάθος είναι η απραξία. [...]

Με τούτα τα δεδοµένα κυρίαρχα στη σκέψη µου, παραδίδω στους αναγνώστες τις Φωνές από τα µνήµατα τ’ Άι Νούφρη και σ’ αυτή τους την Β’ έκδοση. [...]

Μελέτης ∆ρετουλάκης, Ρέθυµνο, 2016 (Απόσπασμα από τον πρόλογο της 2ης έκδοσης)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μελέτης Δρετουλάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1931, όπου και τελείωσε το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1949-1954). Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία επί διετία (1955-1956) ως Έφεδρος Αξιωματικός. Διορίστηκε στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση και υπηρέτησε ως καθηγητής, ως Γυμνασιάρχης και ως Λυκειάρχης σε διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας (1958-1988). Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης (1973-1974). Έχει δημοσιεύσει σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες και στην Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση πολλά άρθρα και μελέτες επιστημονικού, κοινωνικού, και πολιτικού περιεχομένου. Για την εκπαιδευτική και κοινωνική του δράση έχει βραβευθεί από διάφορους εκπαιδευτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, από δε την Αρχιεπισκοπή Κρήτης έχει τιμηθεί με το Σταυρό των Αποστόλων Παύλου και Τίτου.

Στο χώρο της Λογοτεχνίας παρουσιάστηκε με το μυθιστόρημα Φωνές από τα μνήματα τ’ Άι Νούφρη (Αθήνα 1973). Άλλα του έργα είναι: Αναπνοές του Ψηλορείτη (διηγήματα-ποίηση, α΄ έκδ. Αθήνα 1977, β΄έκδ. Λευκή Σελίδα, Αθήνα 2013), Ο Σταυρούλης (μυθιστόρημα, Βιβλιοεκδοτική, Αθήνα 2003), Οι Φευγάτοι (μυθιστόρημα, Publibook, Aθήνα 2010), «Το ηρωικό στοιχείο στο έργο του Καζαντζάκη, ως δύναμη θέωσης του ανθρώπου» (μελέτη, εφημ. Ρεθεμνιώτικα Νέα, 2007).

Είναι παντρεμένος με σύζυγο εκπαιδευτικό της Μ. Ε. επίσης, και διαμένει μόνιμα στο Ρέθυμνο και κατά σύντομες περιόδους και στην Αθήνα, ασχολούμενος με το επιστημονικό και λογοτεχνικό έργο του.

Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2017-08-01 12:41:54 - Upd: 2022-09-07 16:13:01