Ένας πύργος στη Γερμανία. Ζιγκμαρίνγκεν
Μετάφραση: Ντεκάστρο, Μαρίζα
Επιμέλεια κειμένου: Κοβάνη, Ρόζα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-505-1
Πόλις, Αθήνα, 4/2016
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 315 σελ.
Περιγραφή

Τον Σεπτέμβριο του 1944, στο Ζιγκμαρίνγκεν, μια μικρή γωνιά της Γερμανίας που δεν είχε πληγεί ώς τότε από τον πόλεμο, κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του το πιο σκοτεινό κομμάτι της Γαλλίας: η κυβέρνηση δωσιλόγων του Βισύ με τον στρατάρχη Πεταίν, τον Λαβάλ, τους υπουργούς τους, ένα τσούρμο πολιτοφύλακες, και δύο χιλιάδες Γάλλους πολίτες οι οποίοι τους ακολούθησαν στη φυγή. Ανάμεσά τους και ο μεγάλος συγγραφέας, αλλά φανατικός αντισημίτης, Σελίν.

                Ο Χίτλερ τούς εγκαθιστά στον πύργο των Χοεντσόλερν, ηγεμόνων της περιοχής εδώ και αιώνες, που εκδιώκονται βιαίως. Τη ζωή τους την παρακολουθούμε μέσα από τα μάτια του Γιούλιους Στάιν, του Γερμανού αρχιοικονόμου της επιφανούς οικογένειας. Ο Στάιν δρα αθόρυβα στα παρασκήνια, δεν σχολιάζει, αλλά ακούει, βλέπει και γνωρίζει τα πάντα.

                Κι ενώ οι Σύμμαχοι πλησιάζουν ταχύτατα στον Δούναβη και ο κλοιός σφίγγει, το Ζιγκμαρίνγκεν οργανώνεται και μετατρέπεται σε μικρή Γαλλία. Ξεσπάσματα, προδοσίες, φήμες για κατασκοπία, αντιζηλίες: η εξορία δεν σβήνει τα πάθη. Ορισμένοι ονειρεύονται να αποκαταστήσουν την εξουσία τους, άλλοι να εξαφανίσουν το ταραγμένο παρελθόν τους, ή να ικανοποιήσουν, ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή, τις φιλοδοξίες τους.

                Το Ζιγκμαρίνγκεν όμως δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. Η πτώση του Τρίτου Ράιχ είναι δεδομένη και, οχτώ μήνες μετά την άφιξή τους, όλοι εκείνοι οι Γάλλοι θα προσπαθήσουν να το σκάσουν για να σώσουν το τομάρι τους.

                Ένα θέατρο σκιών, όπου τίποτα δεν ξεφεύγει από τη ματιά του Γιούλιους Στάιν. Ο διακριτικός έρωτάς του για τη Ζαν Βόλφερμαν, την οικονόμο του στρατάρχη, τον οδηγεί να βγει από τη σκιά και να παίξει ενεργό ρόλο.

***

Στον Πιερ Ασουλίν αρέσει η αναπαράσταση τόπων που έχουν σημαδευτεί από την Ιστορία. Μετά το Ξενοδοχείο Lutetia, τώρα το Ζιγκμαρίνγκεν. Χρησιμοποιεί με άνεση τα ιστορικά δεδομένα και ξέρει να γοητεύει τον αναγνώστη. Υπάρχει κάτι από το DowntonAbbey σε αυτόν των κεκλεισμένων των θυρών κόσμο.

LeFigarolittéraire

 

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα, σκοτεινό και σοβαρό, υπό το σαρδόνιο γέλιο του Σελίν.

L’ Histoire

Ο Ασουλίν βυθίζει τον αναγνώστη σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει τα Απομεινάρια μιας μέρας. Ένα μυθιστόρημα για την αυταρέσκεια, τη μεγαλομανία και την αδιαφορία που χαρακτηρίζουν τους δευτεραγωνιστές της τραγωδίας του 20ού αιώνα.

LePoint

Σε αυτόν των κεκλεισμένων των θυρών χώρο, όπως και στον πνιγηρό κύκλο του Μαγικού βουνού του Τόμας Μαν, μαίνεται μια σύγκρουση ανάμεσα σε ανθρώπους που βρίσκονται στις χαμηλότερες και τις υψηλότερες βαθμίδες της κοινωνικής κλίμακας. Αλλά κυρίως μια πάλη ανάμεσα σε ανθρώπους που ανήκουν στον ίδιο κόσμο, μεθυσμένους από το κυνήγι της εξουσίας.

LaCroix

Ο Ασουλίν μάς προσφέρει μια έξοχη επίσκεψη, μυθιστορηματική και τεκμηριωμένη, σε έναν πύργο που τον στοιχειώνουν τα φαντάσματα μιας μαύρης περιόδου.

Télérama

* * *

Ο Πιερ Ασουλίν γεννήθηκε στην Καζαμπλάνκα το 1953. Είναι σύμβουλος έκδοσης και κριτικός βιβλίου στο μηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό Le Magazine littéraire, αρθρογράφος στο περιοδικό L’Histoire, ραδιοφωνικός παραγωγός στο France-Culture και μέλος της Ακαδημίας Goncourt. Διδάσκει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Διετέλεσε επί χρόνια διευθυντής σύνταξης του περιοδικού για τα βιβλία Lire. Έχει συνεργαστεί επίσης με την εφημερίδα Le Monde και το περιοδικό Le Nouvel Observateur. Το blog του La République des livres είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

                Ο Πιερ Ασουλίν έχει εκδώσει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων βιογραφίες (για τους Ζωρζ Σιμενόν, Γκαστόν Γκαλιμάρ, Ερζέ, Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν, κ.ά.), μυθιστορήματα, έρευνες και συνεντεύξεις. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Δοκιμίου της Γαλλικής Ακαδημίας και το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας.

                Το ανά χείρας μυθιστόρημα τιμήθηκε με το βραβείο της Έκθεσης Βιβλίου της Γενεύης (2014).

                Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του:

Ξενοδοχείο Lutetia (ΒραβείοMaison de la Presse)

Το πορτρέτο 

Οι προσκεκλημένοι

Οι βίοι του Ιώβ (Βραβείο Mediterranee και Βραβείο Prince-Pierre-de-Monaco),

ενώ ετοιμάζεται το μυθιστόρημά του Γκόλεμ.


Add: 2017-06-20 09:03:35 - Upd: 2021-03-17 18:29:40