Ατατούρκ και Ναζί
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-569-542-2
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Μεταμόρφωση Αττικής, 4/2016
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 22.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 498 γρ., 448 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Στο πολυσυζητημένο αυτό βιβλίο, αναδεικνύεται για πρώτη φορά ο ρόλος που έπαιξε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη διαμόρφωση της ιδεολογίας και στρατηγικής των Ναζί.
Περιγραφή

Ο ρόλος τον οποίο διαδραμάτισε ο Κεμάλ Ατατούρκ ως ιδεολογικό πρότυπο και παράδειγμα για τους Ναζί έχει παραμείνει άγνωστος. Όλοι πιστεύουν ότι ο Χίτλερ εμπνεύστηκε την ολοκληρωτική ιδεολογία και στρατηγική του από τον Μουσολίνι, όμως ο αρχηγός των Ναζί παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία ήδη από το 1919. Και ο λόγος ήταν ο μεγάλος θαυμασμός που ένιωθε για τις προσπάθειες του Ατατούρκ να δημιουργήσει ένα νέο τουρκικό κράτος μέσα από τις στάχτες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τόσο, που βάσισε το δικό του (αποτυχημένο) πραξικόπημα του Μονάχου το 1923 στην επανάσταση του Ατατούρκ στην ʼγκυρα.

Αργότερα ο Χίτλερ έλεγε ότι ο Ατατούρκ ήταν ο δάσκαλος και ο ίδιος και ο Μουσολίνι οι μαθητές. Και ο ενθουσιασμός του για το δάσκαλο επρόκειτο να διαρκέσει: ο Ατατούρκ αποτέλεσε την έμπνευση του Χίτλερ προκειμένου αυτός να διαμορφώσει το ναζιστικό κράτος του με βάση τα εθνικιστικά, αντιθρησκευτικά, ολοκληρωτικά και μισαλλόδοξα σχέδια του «Τούρκου Φύρερ» – με κύρια σημεία αναφοράς τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων, τους οποίους επιφανείς Ναζί συνέκριναν άμεσα με τους Γερμανούς Εβραίους...

Σημαντική επιστημονική μελέτη που φέρνει στο φως στοιχεία και ντοκουμέντα για τη σημαντική ιστορική σύνδεση ανάμεσα στον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Αδόλφο Χίτλερ.

  • Το βιβλίο προσφέρει νέες προοπτικές στην μελέτη της ιστορίας της Γερμανίας και της ανόδου του εθνικοσοσιαλισμού, από το 1919 έως το 1938.

  • Ο συγγραφέας έκανε το διδακτορικό του στην ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και διδάσκει στο Ίδρυμα Τουρκολογίας στο Βερολίνο και στο Πανεπιστήμιο του Regensburg.


Add: 2017-02-17 15:20:43 - Upd: 2021-03-17 18:24:03