Κ. Π. Καβάφης: Η οικονομία του ερωτισμού
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-05-1692-0
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 29.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 23 εκ., 376 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Ο Παναγιώτης Ροϊλός δείχνει ότι οι ποικίλες αναθεωρήσεις των όρων της καλλιτεχνικής παραγωγής, της οικονομίας της αγοράς και της διακίνησης του έρωτος σε διάφορα κοινωνικοπολιτισμικά συγκείμενα των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα στην Ευρώπη αναδιατυπώθηκαν στην καβαφική ποίηση.
Περιγραφή

Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στο προκλητικό και πολυεπίπεδο έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη, το εν λόγω βιβλίο χαρτογραφεί καινούργιες περιοχές στον χώρο της κριτικής θεωρίας και προσφέρει μία διεπιστημονική μελέτη της κατασκευής της ερωτικής επιθυμίας στην ποίηση εν γένει υπό το πρίσμα του μετωνυμικού λόγου και των αντιοικονομικών λιβιδινικών τροπικοτήτων. Ο Παναγιώτης Ροϊλός δείχνει ότι οι ποικίλες αναθεωρήσεις των όρων της καλλιτεχνικής παραγωγής, της οικονομίας της αγοράς και της διακίνησης του έρωτος σε διάφορα κοινωνικοπολιτισμικά συγκείμενα των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα στην Ευρώπη αναδιατυπώθηκαν στην καβαφική ποίηση με νέους ανατρεπτικούς τρόπους, οι οποίοι προήγαγαν μία «ανορθόδοξη» ρηματική και λιβιδινική αντιοικονομία της απόλαυσης.

Ο Παναγιώτης Ροϊλός είναι Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου επίσης κατέχει την Έδρα «Γιώργος Σεφέρης» και είναι Πανεπιστημιακός Εταίρος στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων Weatherhead και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί οκτώ βιβλία, μεταξύ των οποίων τα Towards a Ritual Poetics (μαζί με τον Δημήτριο Γιατρομανωλάκη, 2003), Ampho-teroglossia: A Poetics of the Twelfth-Century. Medieval Greek Novel (2005), C. P. Cavafy: The Economics of Metonymy (2009), Imagination and Logos: Essays on C. P. Cavafy (επιμελητής, 2010), Medieval Greek Storytelling: Fictionality and Narrative in Byzantium (επιμελητής, 2014).


Add: 2017-01-19 11:35:26 - Upd: 2021-03-17 18:29:38