Το κλασικό βιβλίο των βουνών και των θαλασσών
Μέρος πρώτο: τα βουνά
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-82165-9-4
Παράξενες Μέρες, Αθήνα, 12/2016
48η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Κινεζική
€ 8.48 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 100 γρ., 96 σελ.
τ. 1
Σύντομη περιγραφή
Ένα ταξίδι στη χώρα του μύθου μας προσφέρει το Κλασικό βιβλίο των βουνών και των Θαλασσών. Ένα μοναδικό, απίστευτο, συναρπαστικό ταξίδι σε μέρη που κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να εντοπισει στο χάρτη, δεν έλειψαν όμως ποτέ από τις αφηγήσεις των παραμυθάδων της Κίνας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Περιγραφή

Το κλασικό βιβλίο των βουνών και των θαλασσών είναι το σημαντικότερο κείμενο της κινέζικης μυθολογίας, ένα βιβλίο που για δυο χιλιετηρίδες αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους μύθους της απέραντης χώρας. Αποτελεί ένα τεράστιο παζλ που περιέχει αναρίθμητα τοπωνύμια, εκατοντάδες μυθικά πλάσματα, πολλές θεότητες που κατοικούν στα βουνά και της θάλασσες της Κίνας αλλά και ένα σωρό πληροφορίες για παραδοσιακές τελετουργίες θυσίας. Ο αναγνώστης μυείται πολύ γρήγορα στον ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασης των στοιχείων του βιβλίου, ταξιδεύει στην αρχαία Κίνα αλλά ακόμη περισσότερο διασκεδάζει καθώς ανακαλύπτει το χιούμορ που κρύβεται πίσω από τις απίθανες ονομασίες των βουνών, των ποταμών και λιμνών αλλά και των ζώων.

Πολλά από αυτά που αφηγείται το βιβλίο έχουν την αφορμή τους σε πραγματικά γεωγραφικά στοιχεία αλλά στάθηκε αδύνατο να γίνει η αντιστοιχία ανάμεσα στα μυθικά και τα πραγματικά ονόματα. Το συμπέρασμα είναι ότι η γεωγραφία αλλά και η κοσμογραφία που περιέχεται στο βιβλίο ανήκει κυρίως στο χώρο της μυθολογίας αλλά πολύ συχνά παίρνει αφορμή από πραγματικά στοιχεία.

   Η συγγραφή του βιβλίου αποδίδεται στην θρυλική μορφή του Μεγάλου Γιού, την εποχή ανάμεσα στον 3ο και το 2ο αιώνα π.χ. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι όμως ότι το βιβλίο συνέχιζε να «γράφεται» για πολλά χρόνια και από διάφορους συγγραφείς.

   Η πραγματική του καταγραφή ξεκίνησε σύμφωνα με την παράδοση από τον βιβλιοθηκάριο του παλατιού Λιου Χσιάνγκ τον 1ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε από τον γιο του, Λιου Χσιν. Ο πρώτος σχολιαστής του βιβλίου ήταν ο Κουό Π’ου (276-344). Θα παραμείνει πάντα ο ακρογωνιαίος λίθος της μυθολογίας αλλά μέχρι και τον 10ο αιώνα θεωρείται ένα σύγγραμμα που αφορά ταυτόχρονα την Γεωγραφία. Αργότερα θα εκτιμηθούν περισσότερο τα κοσμολογικά του στοιχεία. Τον 19ο και 20ο αιώνα πάντως ταυτόχρονα με όλα τα προηγούμενα παίρνει τη θέση του ανάμεσα στα σπουδαιότερα λογοτεχνικά βιβλία όλων των εποχών για την Κίνα.

   Πιστεύουμε ότι η βιβλιοθήκη μας εμπλουτίζεται με ένα πραγματικά παράξενο αλλά και ενδιαφέρον βιβλίο που μεταφράζεται πρώτη φορά στα ελληνικά. Επιλέξαμε να μεταφράσουμε για αρχή τα πέντε βιβλία του Κλασικού βιβλίου των βουνών, που μπορεί να διαβαστεί ως αυτόνομα βιβλίο και ελπίζουμε στο μέλλον να προχωρήσουμε και στην μετάφραση των υπόλοιπων.


Add: 2016-12-13 08:58:18 - Upd: 2021-03-17 18:29:37