Στην Σκιά του Άθω
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-599-122-7
Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 2016
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 11.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 112 σελ.
Περιγραφή

ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΑΘΩ είναι ένα απέραντο μουσείο, πλουτισμένο με θρησκευτικά, καλλιτεχνικά, αρχιτεκτονικά και άλλα πολύτιμα και σπάνια πολιτιστικά εκθέματα. Η ηλικία των εκθεμάτων αυτών ποικίλει από λίγες δεκάδες χρόνια έως δέκα ολόκληρους αιώνες. Η διαφορά μεταξύ αυτού του μουσείου, που είναι ο Άθως, και των υπολοίπων που υπάρχουν στον κόσμο, έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι εδώ υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν με την ίδια πίστη, τις ίδιες εμπνεύσεις και πεποιθήσεις που είχαν εκείνοι οι οποίοι δέκα αιώνες νωρίτερα είχαν αρχίσει να δημιουργούν τα εκθέματα αυτού του απέ- ραντου μουσείου. Ο Άθως είναι ένα μουσείο ζωντανό, το οποίο αναπνέει και σκέπτεται, και αυτό ακριβώς το στοιχείο δημιουργεί την διαφορά με οποιοδήποτε άλλο.


Η σειρά μ α ρ τ υ ρ ι ε ς τεκμηριώνει εμπειρία και γνώση πρωτότυπη, επιφανών συγχρόνων λογίων, οι οποίοι αναζωγραφίζουν εικόνες, θύμησες και μελέτες ιστορικές.

Κάθε τόμος μ α ρ τ υ ρ ε ί με γλαφυρότητα, σαρκώνοντας ευλαβικά στεναγμούς λαλητούς του συγγραφέα–αφηγητή και προσφέρει εαυτόν βοήθημα πολύτιμο στον κατοπινό αναδιφητή της αυθεντικής ιστορικής γνώσης.

 

Ο ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ είναι ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας και Γραμματείας των Σλαβικών Εκκλησιών της Θεολογικής Σχολής του ΆΠΘ. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Άκαδημίας Άθηνών και αλλοδαπό μέλος της Σερβικής Άκαδημίας Επιστημών και Τεχνών και της Βουλγαρικής Άκαδημίας Επιστημών, έχει δε τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο της Άκαδημίας της Σλοβακίας. Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σλαβικών Μελετών, διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστή- μιο της Νέας Υόρκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Άίμου, είναι δε τώρα πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομίας Κυρίλλου και Μεθοδίου. Είναι επίσης επίτιμο μέλος επιστημονικών ιδρυμάτων Ρωσίας και Ουκρανίας και επίτιμος διδάκτωρ τεσσάρων ξένων πανεπιστημιακών σχολών. Έχει ασχοληθεί με θέματα βυζαντινών επιδράσεων στον κό- σμο των Σλάβων και, σε μεγάλο βαθμό, με το έργο των Θεσσαλονικέων φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Περί αυτων έχει κυκλοφορήσει επιστημονική μελέτη του σε τρεις εκδόσεις στην ελληνική, επίσης δε σε μετάφραση στην Νέα Υόρκη, το Μιλάνο, το Βουκουρέστι και σε δύο εκδόσεις στην Ρωσία με τις ευλογίες του πατριάρχη Μόσχας. Έχει πρώτος συντάξει κατάλογο των σλαβικών χειρογράφων της ρωσικής Μονής Άγίου Παντελεήμονος του Άγίου Όρους. Άπό το 1971 διευθύνει την ξενόγλωσση διεθνούς συνεργασίας επετηρίδα Cyrillomethodianum. Το ευρύ επιστημονικό έργο του περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δημοσιευμάτων σε ελληνική, γαλλική, αγγλική, ρωσική, σερβική και ιταλική γλώσσα, τα οποία όλα φωτίζουν πτυχές της ιστορίας μεταφύτευσης και μεταβίβασης στους Σλάβους αξιών της ελληνικής παράδοσης. 


Add: 2016-11-16 13:08:31 - Upd: 2016-11-16 13:41:20