Αζερμπαϊτζάν
Κυρίαρχος στο σταυροδρόμι της Ευρασίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-671-4
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 5/2016
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.49 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
Περιγραφή

Εύκολα μπορεί να σχηματισθεί στο μυαλό κάποιου η ερώτηση, γιατί ένα βιβλίο για το Αζερμπαϊτζάν; Τι συνδέει την Ελλάδα με την απόμακρη σχετικά αυτή χώρα της Κασπίας; Ζητήματα γεωπολιτικά, ιστορικά, οικονομικά και πολιτιστικά φέρνουν πολύ κοντά τις δύο χώρες, προκαλώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ερευνητή. Αποκαλύπτονται έτσι δεδομένα άγνωστα στους πολλούς, που όμως ξαφνικά φέρνουν στο προσκήνιο δεσμούς και ενδιαφέροντα μεγάλα και σημαντικά.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι ταυτισμένο σε παγκόσμια κλίμακα με την ενέργεια. Η γεωγραφική του θέση στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, η Κασπία θάλασσα που περικλείει τα ανατολικά του παράλια και οι απεριόριστες δυνατότητές του σε ενεργειακά αποθέματα, το καθιστούν κρίσιμο παράγοντα για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη, για τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας αλλά και των περί την Κασπία κρατών της Κεντρικής Ασίας, όπως εξάλλου και για το σύνολο της Ευρώπης. Οι μεγαλύτεροι διεθνείς παίκτες την ώρα αυτή κοιτούν προς το Αζερμπαϊτζάν κα βλέπουν μια χώρα σοβαρή και ειλικρινή με μακροπρόθεσμους οικονομικούς και πολιτικούς οραματισμούς. Αυτό προσθέτει στη σημασία της και στον ρόλο της σε μια περιοχή του κόσμου γεμάτη αναταράξεις και αβεβαιότητες.

Τι μπορεί να έκανε μια χώρα με περιορισμένες αρχικά δυνατότητες να φθάσει να κυριαρχεί σε πολλές αγορές, να μονοπωλεί το διεθνές οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον από τη θέση της στο κρίσιμο σταυροδρόμι της Ευρασίας και να φαντάζει ζωτικός παράγοντας ασφάλειας για τις ενεργειακές προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης; Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η αναζήτηση και περιγραφή της προέλευσης, πορείας, επιβίωσης από λογής τραγωδίες κι αντιξοότητες και τελικά ανασυγκρότησης σε μια σύγχρονη πολιτικοοικονομική θεσμική πλατφόρμα του έθνους του Αζερμπαϊτζάν, αποτελεί ένα παράδειγμα του τρόπου που ο ίσως ο δημοκρατικός καπιταλισμός να αποτελεί τη μοναδική επιλογή για να οδηγηθούν πολλές άλλες χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, μακριά από τα αδιέξοδα.

O Ανδρέας Ανδριανόπουλος είναι Δ/ντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας (Deree College). Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορούν τα βιβλία του «Η Οργή του Ισλάμ και οι φανατικοί της Τζιχάντ» και «Αφήγημα Ελευθερίας. Κραυγή αγωνίας για το μέλλον».


Add: 2016-06-29 13:54:35 - Upd: 2016-06-29 13:54:35