Σκηνή στον καθρέφτη
Ανθολόγιο ποιημάτων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5144-63-0
Εκδόσεις Βακχικόν, Αθήνα, 4/2016
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 10.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 78 σελ.
Περιγραφή

Η έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγή του ίδιου του ποιητή και επίμετρο του ποιητή Δημοσθένη Αγραφιώτη. Yποστηρίχθηκε από το Institut Francais Paris και από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

**

Ο Μισέλ Ντεγκύ έχει διπλή υπόσταση. Από τη μια μεριά, ο ποιητής αυτοαποκαλείται ως «συγγραφέας ποιημάτων» (ή κατασκευαστής ποιημάτων ή μορφο-ποιητής σύμφωνα με τη δική μας πρόσληψη και ορολογία)˙ από την άλλη διερευνά τι μπορεί να είναι σήμερα μια «ποίηση στοχαστική», μια «ποίηση φιλοσοφική και όχι φιλοσοφίζουσα ή φιλοσοφοποιημένη», μια «ποίηση αφαιρετική», δηλαδή ένας ποιητής της σκέψης. Επιπλέον, σε αυτή την ιδιότυπη τροχιά, η παρουσία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας είναι πολλαπλά παρούσα εφόσον καλεί: oxymorisons les paradoxes (να καλλιεργήσουμε τα παράδοξα με τη βοήθεια των οξύμωρων), δηλαδή προτείνει την κατεξοχήν αφετηρία της αρχαιοελληνικής φιλοσοφικής περιπέτειας ως όπλο στον «πόλεμο», στην εξασθένιση της διαφοράς.

Ποιος τις πόρτες του έκλεισε
Ξοφλημένος ποιος είναι
Ποιος τα τείχη κατέστρεψε
Υπάρχει κάτι;
- Τίποτα δεν υπάρχει
Υπάρχουν αναλογίες

**

O Μισέλ Ντεγκύ (Michel Deguy) γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1930 στο Παρίσι. Είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής έργων των Χαίλντερλιν, Τσέλαν και Χάιντεγκερ. Φιλόσοφος, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφίας και της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τριάντα βιβλία με ποιήματα και δοκίμια. Είναι, επίσης, μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Critique και Temps Modernes. Διευθύνει το περιοδικό Po&sie, το οποίο ίδρυσε το 1977 και συνεργάζεται με τη Nouvelle Revue Française. Ίδρυσε, κατά καιρούς, διάφορα περιοδικά, όπως το Revue de Poésie (1964-1971) και συνεργάστηκε με άλλα, όπως τα NRF, Les Cahiers du Chemin, Tel Quel. Διετέλεσε Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Lycée Buffon Bernard Chambaz. Στη διάρκεια της περιόδου 1990-1992, διετέλεσε Πρόεδρος στο Collège International de Philosophie και της περιόδου 1992-1998, Πρόεδρος στο Maison des Écrivains. Το έργο του έχει γίνει αντικείμενο αρκετών μελετών, ενώ ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες στις Η.Π.Α., την Ιταλία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Για το ποίημα Fragment du cadastre έλαβε το Βραβείο Fénéon. Το 1998 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 2004 με το Μεγάλο Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας. Στις 30 Απριλίου 2014, λόγω της διπλής ιδιότητας του ποιητή-φιλόσοφου και του φιλόσοφου-ποιητή, έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα τόσο από το Τμήμα της Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας και της Παιδαγωγικής όσο και της Γαλλικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Add: 2016-04-05 12:51:49 - Upd: 2021-03-17 18:29:35