Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ
DO.CO.MO.MO. 05
Τα τετράδια του Μοντέρνου 05
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9489-49-2
Futura, Αθήνα, 2015
Ελληνική, Νέα
€ 24.38 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 15 εκ, 408 σελ.
Περιγραφή

Η πολεοδομία του Μοντέρνου επιχείρησε να συνθέσει τις κοινωνικές και μεταρρυθμιστικές ιδέες, τα τεχνολογικά επιτεύγματα, τη μέριμνα για τη δημόσια υγεία και τις αισθητικές αναζητήσεις της νεωτερικής εποχής. Η απήχησή της στην ελληνική πόλη δεν είναι ευδιάκριτη. Στον τόμο αυτό διερευνώνται από 37 αρχιτέκτονες και πολεοδόμους τα όρια της παρουσίας της. Πώς εκφράζονται οι αρχές του Μοντέρνου στην περίοδο εγκατάστασης των προσφύγων, στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση, ή σε εκείνη που ακολούθησε τους μεγάλους σεισμούς; Πώς επιδρά στο ελληνικό αστικό τοπίο η αρχιτεκτονική των σχολείων της δεκαετίας του 1930, των τουριστικών και εργατικών εγκαταστάσεων της δεκαετίας του 1960; Πότε και πώς εμφανίζεται το Μοντέρνο σε μεγάλης κλίμακας σχεδιασμό στην Ελλάδα; Πώς συνυπάρχει με την υπάρχουσα ελληνική πόλη, τις ιστορικές μορφές και τυπολογίες, την αρχιτεκτονική και αστική κληρονομιά; Μπορούν να ενταχθούν στο σύγχρονο αστικό ιστό μοντέρνα οικιστικά συγκροτήματα εκφράζοντας το πνεύμα των σχεδιαστών τους, και να προσφέρουν ταυτόχρονα λύσεις για τα σύγχρονα προβλήματα; Αγκάλιασε η ελληνική πόλη το Μοντέρνο; Γίναμε ποτέ μοντέρνοι;

Tο do.co.mo.mo. (international working party for the documentation andconservation of buildings, sites and neighbourhoods of the modern movement – διεθνής ομάδα εργασίας για την τεκμηρίωση και διατήρηση κτιρίων, τόπων και συνόλων του μοντέρνου κινήματος) είναι ένας διεθνής μη-κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1990 και σήμερα έχει 46 εθνικές ομάδες – η Ελληνική ομάδαdo.co.mo.mo. ιδρύθηκε το 1990.

Τα «Τετράδια του Μοντέρνου» είναι ένας κύκλος παρεμβάσεων που κινείται με πρωτοβουλία της Ελληνικής ομάδας do.co.mo.mo. και έχει τοποθετήσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη μοντέρνα αρχιτεκτονική.

Σχετιζόμενα προϊόντα