Απλά μαθήματα φιλοσοφίας για παιδιά
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5033-41-5
Μένανδρος, Αθήνα, 3/2016
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 45.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 624 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Ένα διδακτικό εγχειρίδιο φιλοσοφικών ερωτημάτων, προβληματισμών, κειμένων και ασκήσεων για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. «Τα παιδιά, σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορούν να διδαχθούν και να μάθουν τα πάντα, αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος, η κατάλληλη μέθοδος διδασκαλίας, η οποία και θα τα βοηθήσει σ' αυτό».
Περιγραφή
Λίγα λόγια

«Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια παιδαγωγική και διδακτική καινοτομία. Ουσιαστικά, προτείνει την εισαγωγή και διδασκαλία της φιλοσοφίας στο νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο. Η πρότασή του είναι συγκροτημένη και τεκμηριωμένη:

1. Καταρχήν είναι τεκμηριωμένη ιστορικά, φιλοσοφικά, ψυχολογικά, παιδαγωγικά και διδακτικά. Διατρέχοντας μια ιστορική περίοδο 2.700 χρόνων, ενσωματώνει και αξιοποιεί τις απόψεις και την πρακτική κορυφαίων φιλοσόφων και παιδαγωγών, ξεκινώντας από τον Πυθαγόρα και τον Επίκουρο μέχρι τον Γιάσπερς και τον Λίπμαν.

    2. Είναι επίσης ολοκληρωμένη θεματολογικά. Τα θέματα-μαθήματα που τον απασχολούν, αναφέρονται στον άνθρωπο, την κοινωνία, την οικονομία, το κράτος, την ηθική, την ελευθερία, το λογικό, την ψυχή, τη φιλία, τον έρωτα, τον θάνατο, τον θεό, το σύμπαν, τη ζωή. Ό,τι δηλαδή απασχολούσε τους φιλοσόφους… Ένα μεγάλο, αλλά ενδιαφέρον και χρήσιμο πεδίο προβληματισμού.

    3. Είναι ακόμη εμπλουτισμένη με εμπεδωτικές ασκήσεις (συμπληρώσεις μικρών κειμένων, αντιστοιχίσεις, σωστό ή λάθος, μεσοστιχίδες κ.ά.), που την κάνουν πιο προσιτή και ευχάριστη για τα μικρά παιδιά. Το θεατρικό δρώμενο, με το οποίο και κλείνει το βιβλίο -όπου τα παιδιά υποδύονται τους φιλοσόφους-, αποτελεί την κορύφωση.

    4. Τέλος, η πλούσια βιβλιογραφία που παραθέτει, τόσο σε κάθε μάθημα όσο και στις τελευταίες σελίδες, τεκμηριώνουν τη φιλοσοφική, παιδαγωγική και διδακτική του πρόταση.

 Για όποιον θα έθετε το ερώτημα: «Μα είναι δυνατό να κάνουν τα παιδιά φιλοσοφία;» ο συγγραφέας έχει συνήγορο έναν κορυφαίο της Γνωστικής Ψυχολογίας και της ανακαλυπτικής μάθησης, τον Μπρούνερ, και την παιδαγωγική αρχή του: «Τα παιδιά, σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορούν να διδαχθούν και να μάθουν τα πάντα, αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος, η κατάλληλη μέθοδος διδασκαλίας, η οποία και θα τα βοηθήσει σ’ αυτό». Ο φιλοσοφικός διάλογος μεταξύ των παιδιών, γύρω από ένα θέμα κάθε φορά, συμβάλλει στο ξύπνημα των φιλοσοφικών ερωτημάτων και προβληματισμών τους. Συγχρόνως, όπως σωστά επισημαίνει ο συγγραφέας, τόσο ο διάλογος αυτός όσο και τα επιμέρους αντικείμενά του περιορίζουν τη βίαιη επίλυση των διαφορών μεταξύ των παιδιών, καθώς τα διδάσκουν και τα εθίζουν να τις επιλύουν με τον λόγο».

 
Απόσπασμα από τον πρόλογο του
Νίκου Γ. Παπαδόπουλου
Καθηγητή Πειραματικής Ψυχολογίας 
& Ψυχολογίας των Κινήτρων 
Πανεπιστημίου Κρήτης
 
 
 
 
 
«Αγαπητό μου παιδί, 
Να μην σε τρομάξει ο όγκος του βιβλίου που κρατάς στα χέρια σου. Να ξέρεις ότι αποτελεί έναν θησαυρό επιστημονικών και φιλοσοφικών γνώσεων, προβληματισμών και δραστηριοτήτων για την αναζήτηση της αλήθειας. 
Το βιβλίο, με τα 280 φιλοσοφικά του μαθήματα, θα σε συντροφεύει στο νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο, ακόμη και στην υπόλοιπη ζωή σου. 
Τα μαθήματά του θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τον άνθρωπο, το λογικό του, την ψυχή του, την κοινωνία, την ιστορία, τις θρησκείες, την αλήθεια, τη φιλία, τις ηθικές και κοινωνικές αξίες, την εργασία, το εμπόρευμα, την παραγωγή, την ανταλλαγή, την οικονομία και τις κρίσεις της, την εκμετάλλευση, την αλλοτρίωση, την ελευθερία, τον έρωτα, την αγάπη, τη ζωή, την ευτυχία, τον θάνατο, την πολιτική, το κράτος, τους φιλοσόφους και τη διδασκαλία τους, τις πρώτες αρχές του κόσμου, τη μεγάλη έκρηξη, τις μαύρες τρύπες, το σύμπαν και τους νόμους που το κυβερνούν καθώς και τη θέση σου μέσα σ’ αυτό».
 
Απόσπασμα από το «Γράμμα προς τον μικρό φιλόσοφο»
Δημήτρης Ντούσας
 
 

Add: 2016-03-11 09:05:54 - Upd: 2022-11-07 13:30:47