Η Τραμπάλα
Keinulauta (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Μαρτζούκου, Μαρία
Εικονογράφηση: Βίρπι Τάλβιετε
Εξώφυλλο/εικαστικό: Ζώρα, Σοφία
Επιμέλεια κειμένου: Μοσχή, Φωτεινή
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-98963-7-5
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Φινλανδικά (Σουόμι)
€ 13.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
17 x 24 εκ., 290 γρ., 88 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Μα έτσι δεν είναι κι η ζωή, σαν την τραμπάλα; Μια αισθάνεσαι ασφαλής και μια φοβάσαι. Μια πας πάνω και μια πας κάτω. Έτσι είναι η ζωή, μια συναρπαστική και μια τρομακτική. Είναι καταπληκτικό να ανεβαίνεις και τρομακτικό να κατεβαίνεις. Είναι υπέροχο να βρίσκεις να κάνει κάποιος τραμπάλα μαζί σου και απαίσιο όταν φεύγει.
Περιγραφή

«Μα έτσι δεν είναι κι η ζωή, σαν την τραμπάλα; Μια αισθάνεσαι ασφαλής και μια φοβάσαι. Μια πας πάνω και μια πας κάτω. Έτσι είναι η ζωή, μια συναρπαστική και μια τρομακτική. Είναι καταπληκτικό να ανεβαίνεις και τρομακτικό να κατεβαίνεις. Είναι υπέροχο να βρίσκεις να κάνει κάποιος τραμπάλα μαζί σου και απαίσιο όταν φεύγει. Αρκεί να εμπιστεύεσαι κάποιον για να κάνεις τραμπάλα, πάνω και κάτω, όπως κάνει τραμπάλα στον ουρανό το φεγγάρι κι ο ήλιος...

Άσε που ίσως και να είναι πιο εύκολο να φοβάσαι παρά να ελπίζεις...»

Η Τραμπάλα, το παιδικό βιβλίο του Τίμο Πάρβελα, που τιμήθηκε το 2006 με το Εθνικό βιβλίο Φινλανδίας ως το καλύτερο παιδικό βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καρυδάκη και διατίθεται αποκλειστικά από το www.karydaki.gr είναι μια τρυφερή και αισιόδοξη απόδοση της ζωής, μέσα από μια σειρά από μεταφορές και λεκτικές εικονοποιήσεις που αγγίζουν με αμεσότητα και συναίσθημα την ψυχή των παιδιών αλλά και των μεγάλων αναγνωστών.

Ο Τίμο Πάρβελα μέσα από λέξεις - χάρτες δημιουργεί εικόνες στη φαντασία των παιδιών μιλά με απλότητα και σοφία για τον τρόπο που επιλέγουμε να βιώνουμε τις εμπειρίες μας, τον τρόπο που κάθε εμπειρία καταγράφεται στο υποσυνείδητο και πως αυτό δημιουργεί αξίες και πεποιθήσεις καθώς μεγαλώνουμε, τον κύκλο των συναισθημάτων, την παναθρώπινη ανάγκη για σύνδεση κι επικοινωνία, το φόβο, το θυμό, την απόρριψη, καθώς και τη χαρά, τον ενθουσιασμό και την ανακάλυψη.

Ο ήρωας του βιβλίου, μια ευαίσθητη και παιχνιδιάρα καφέ αρκούδα, ξεκινά τη βόλτα της προς την αυτογνωσία μέσα από ένα μάλλον δυσάρεστο γεγονός. Ένα μεγάλο δέντρο πέφτει και πλακώνει τη μία άκρη από την αγαπημένη της τραμπάλα. Ένα παιχνίδι σύμβολο, αλλά και μια παιδική ταυτόχρονα ρουτίνα όλων των μικρών. Ο Φι, η αρκούδα, αναγκάζεται έτσι να εγκαταλείψει την αγαπημένη της τραμπάλα, να πάψει πια να περιμένει να έρθει κάποιος να μοιραστεί την άλλη άκρη και να αλλάξει τις ισορροπίες της. Τώρα χρειάζεται να βγει εκείνη εκεί έξω και να βρει κάποιον να μοιραστεί το αγαπημένο της παιχνίδι. Όμως μια σειρά από περιπέτειες αλλάζουν την αντίληψη της για τα πράγματα, τους ανθρώπους και το πως όλα αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους δημιουργώντας το μοντέλο του κόσμου μας. Η γνωριμία με μια άλλη αρκούδα και η μεταξύ τους φιλία φέρνει μια σειρά από ανατροπές στην έκβαση της ιστορίας, δίνοντας μέσα από μια έκπληξη τον τρυφερό τρόπο με τον οποίο φιλτράρουν τα παιδιά τη ζωή... το ίδιο το παιχνίδι.


Add: 2016-01-29 17:57:43 - Upd: 2024-03-07 16:30:56