Θωμάς Ακυινάτης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-524-457-6
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτης , 11/2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 160 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό εξετάζει τον Θωμά Ακυινάτη ως φιλόσοφο. Για να το διαβάσει κανείς, δεν είναι απαραίτητο να συμμερίζεται τα θεολογικά ενδιαφέροντα του Ακυινάτη. Μολονότι, αν εξαιρέσουμε τα υπομνήματά του στον Αριστοτέλη, λίγα έργα του Θωμά μπορούν να χαρακτηριστούν αμιγώς φιλοσοφικά, στα θεολογικά του έργα υπάρχουν πολλές σημαντικές φιλοσοφικές συλλήψεις, οι οποίες μας επιτρέπουν να τον κατατάξουμε δικαιωματικά στη χορεία των μεγάλων φιλοσόφων.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο παρουσιάζονται η ζωή και το συγγραφικό έργο του Ακυινάτη, καθώς και η σημασία του στοχασμού του για τη σύγχρονη φιλοσοφία. Το δεύτερο αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση των θεμελιωδών εννοιών της μεταφυσικής του. Περιλαμβάνει μια πραγμάτευση της διδασκαλίας του για το «είναι», η οποία αποτελεί μία από τις πιο γνωστές πτυχές της φιλοσοφίας του. Το τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο στη θωμική «φιλοσοφία της νόησης», η οποία, μολονότι λιγότερο γνωστή, είναι, σύμφωνα με τον Kenny, πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσα για τη σύγχρονη φιλοσοφία.
Η ανάγνωση του βιβλίου δεν προϋποθέτει ειδικές ιστορικές ή φιλοσοφικές γνώσεις• ταυτόχρονα, όμως, φιλοδοξεί να φέρει τον αναγνώστη σε άμεση επαφή με τα δύσκολα αλλά και γοητευτικά έργα του Ακυινάτη. Η παρούσα έκδοση αποτελεί το πρώτο έργο εισαγωγικού χαρακτήρα για τον Ακυινάτη που κυκλοφορεί στα ελληνικά.


Add: 2016-01-25 13:07:37 - Upd: 2021-03-17 18:29:34