Ο λευκός αετός
Белый орёл (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-283-446-6
Ροές, Αθήνα, 12/2015
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 7.42 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 11 εκ, 152 σελ.
τ. 1
Ρωσική (γλώσσα πρωτοτύπου)
Σύντομη περιγραφή
Ο Νικολάι Λεσκόφ μάς ανοίγει τις πύλες της μυστικιστικής Πετρούπολης και μας αφηγείται ιστορίες για έναν παράξενο σωσία που ενσαρκώνει μύχιες επιθυμίες, ένα ταραχοποιό πνεύμα που παίζει με τις ανθρώπινες συνειδήσεις και μια βέβηλη φάρσα που αποβαίνει σε βάρος των εμπνευστών της.
Περιγραφή

Ο Νικολάι Λεσκόφ, κατεξοχήν μετρ της μικρής φόρμας, για πολλά χρόνια ακολούθησε μια μοναχική δημιουργική πορεία, αναγνωρίστηκε όμως ως ο πιο αντιπροσωπευτικός Ρώσος συγγραφέας, ο άνθρωπος που έδωσε απτή λογοτεχνική μορφή στη ρωσική ψυχή.

Στα τρία διηγήματα που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση, μας αποκαλύπτει τη γοητεία που ασκεί στον Ρώσο ο μυστικισμός: Στον περίφημο «Λευκό Αετό» δημιουργεί μια γκογκολική ατμόσφαιρα και μας αφηγείται, ακροβατώντας μεταξύ μυστηρίου και σάτιρας, την περιπέτεια ενός σκοτεινού επιθεωρητή, ο οποίος, ενώ διερευνά κάποιες οικονομικές ατασθαλίες, έρχεται αντιμέτωπος με τον παράδοξο σωσία του, τον άνθρωπο που ενσαρκώνει τη φωτεινή πλευρά του. Το «Πνεύμα τής Μαντάμ ντε Ζανλίς» είναι μια παρωδία πνευματιστικής σεάνς, με φανερούς συμβολισμούς αλλά και κρυφές αναφορές στον απομονωτισμό μέσα στον οποίο επιλέγει να ζει μερίδα της ρωσικής κοινωνίας. Τέλος, το «Φάντασμα στο Κάστρο των Μηχανικών», που βασίζεται σ’ αληθινά περιστατικά κι εκτυλίσσεται σ’ έναν πραγματικό πύργο, είναι μια αυθεντική ιστορία τρόμου, ένα γοτθικό μυστήριο που ξετυλίγεται μ’ επιβλητικό τόνο σε μια ρυθμική αφήγηση, μια δεξιοτεχνική συνύπαρξη αλήθειας και φαντασίας.

Τα τρία αυτά διηγήματα προσφέρουν μια γεύση της γραφής του Νικολάι Λεσκόφ, ο οποίος ισορροπεί με χαρακτηριστική άνεση ανάμεσα στο φαιδρό και το τραγικό, το μυστηριακό και το ρεαλιστικό, διαμορφώνοντας τη δική του, ιδιαίτερη ποιητική