Στις ρίζες του εθνολαϊκισμού
50+1 Κείμενα 1975-2015
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-611-0
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 10/2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 13.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 280 σελ.
Περιγραφή

Μία συλλογή κειμένων που καλύπτουν διάστημα σαράντα ετών, τα περισσότερα από αυτά δημοσιευμένα σε εφημερίδες (Βήμα, Αυγή, Ελευθεροτυπία, Athens Voice) και σε περιοδικά (Αντί, Αντιθέσεις, Επιχειρήματα, The Book’s Journal, κ.ά.). Επικεντρωμένα στον εθνολαϊκισμό με την ευρύτερη έννοια του όρου, στην αριστερά και τις προσπάθειες για ανανέωση και εκσυγχρονισμό της, στις διαχρονικές σχέσεις σοσιαλιστών και κομμουνιστών, σε φυσιογνωμίες του διεθνούς σοσιαλιστικού κινήματος, σε πρόσωπα που, κατά τον συγγραφέα, «άφησαν ένα θετικό χνάρι» στο πέρασμά τους από την ελληνική κοινωνία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου, «Εκτός των άλλων επιπτώσεών της στο κοινωνικό σώμα, η κρίση είχε και μια ακόμα αρνητική συνέπεια: έφερε στην επιφάνεια ότι χειρότερο υπήρχε στα έγκατα της ελληνικής κοινωνίας, τόσο σε επίπεδο ιδεών (λέμε τώρα…), απόψεων και πρακτικών, όσο και σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού. Να λοιπόν, γιατί επέλεξα κυρίως κείμενα που τα διαπερνά και τα διαποτίζει η αντιπαράθεση με τον εθνολαϊκισμό, με τον “ελληναρισμό” και τον αντιδυτικισμό».

Έναυσμα για να συγκεντρωθούν και να εκδοθούν ειδικά τώρα αυτά τα κείμενα, η τραγική κατάσταση και το αβέβαιο μέλλον της χώρας. Κυρίαρχα «μοτίβα», η κριτική στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό, η μετωπική αντιπαράθεση με κάθε μορφή ολοκληρωτισμού ανεξάρτητα από το χρώμα του, αλλά και η εμμονή στην αυταξία των δημοκρατικών θεσμών, όπως αυτή συμπυκνώνεται σε μια φράση που θα μπορούσε να είναι και προμετωπίδα του βιβλίου: «Η δημοκρατία δεν είναι το πολίτευμα που μας πηγαίνει στον παράδεισο. Είναι, όμως, το πολίτευμα που αποτρέπει το να βρεθούμε στην κόλαση».

Ο Ανδρέας Παππάς ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση και την επιμέλεια κειμένων από το 1969. Από το 1977 έως το 1993 ήταν συνιδιοκτήτης και διευθυντής των εκδόσεων Υποδομή. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς φορείς και γνωστούς εκδοτικούς οίκους και δίδασκε επί αρκετά χρόνια μετάφραση και ελληνική γλώσσα στο ΕΚΕΜΕΛ και το ΕΚΕΒΙ. Το 2002-04 έγραφε στο Βήμα της Κυριακής τα «Υπο-γλώσσια». Το 2007-09 έγραφε τη στήλη «Ιντερμέδια» στη «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας. Σήμερα συνεργάζεται με το Βήμα της Κυριακής και με την Athens Voice. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο και αποχώρησε το 1976, οπότε και εντάχθηκε στη Σοσιαλιστική Πορεία. Το 1987-89 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ), από την οποία αποχώρησε όταν ιδρύθηκε ο Συνασπισμός. Έκτοτε παραμένει κομματικά ανένταχτος.


Add: 2015-12-11 09:40:55 - Upd: 2024-01-15 16:50:37