Γράφοντας Ανάμεσα
Εθνογραφικές δοκιμές με αφορμή το Ζαγόρι
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-604-2
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 11/2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 21.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 208 σελ.
Περιγραφή

«Το Γράφοντας Ανάμεσα απευθύνεται σ` ένα πολλαπλό κοινό. Στο κοινό αυτό εντάσσονται αυτονόητα όλοι όσοι θα διακρίνουν πίσω από τις γραμμές μια αυθεντική πολιτική αγωνία, πολυδιάστατη όσον αφορά την απεύθυνση της: δεν αφορά μόνο τον "τόπο" με τη στενότερη ή την ευρύτερη έννοιά του, αλλά την ίδια την έρευνα με τη μορφή της "επείγουσας επιστήμης", ένα ζήτημα που επανέρχεται ιστορικά και αποκτά νέο νόημα στο παρόν.»

Βασίλης Δαλκαβούκης.

Με επίκεντρο την κοινωνία του Ζαγορίου ο συγγραφέας διατυπώνει πρωτότυπες εθνογραφικές και ανθρωπολογικές διαπιστώσεις.

Στην μελέτη του αυτή επικεντρώνεται στο “εθνογραφικό παρόν” και πραγματεύεται δύο κομβικά ζητήματα για την φυσιογνωμία όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά τουλάχιστον της ελληνικής επικράτειας στο σύνολό της: τον τουρισμό και την οικονομική κρίση.

Από τον τίτλο ακόμα γίνεται φανερή η κλασσική εκδοχή της οριακότητας ανάμεσα σε δύο καταστάσεις, ως σταθερά πλαίσια αναφοράς της κοινωνικής δομής. Ο συγγραφέας, έχοντας καταγωγή από την περιοχή που αναλύει, γράφει στα όρια των πολλαπλών αυτών πλαισίων στα οποία ζει ως κοινωνικό ον μέσα από μία πλειάδα ρόλων. Η διεπιστημονική συγκρότηση του ερευνητή, η διπλή ταυτότητα του «εντόπιου εθνογράφου / ανθρωπολόγου» και τα όρια ανάμεσα στην υποκειμενικότητα, την πολιτική ταυτότητα και την επιστημονική αναπαράσταση, είναι μερικά μόνο από τα «ανάμεσα» που διατρέχουν ολόκληρο το βιβλίο.

Η έρευνα αυτή, έχοντας ως αφετηρία το Ζαγόρι, επεκτείνεται σε μια ευρύτερη ανάλυση όπου η εθνογραφία μπορεί να «συνομιλήσει» με την ιστορία, τη λαογραφία, την κοινωνιολογία και τις κοινωνικές επιστήμες γενικότερα.

Ο Βασίλης Δαλκαβούκης διδάσκει Εθνογραφία και Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει την πολυτέλεια να μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα σε τόπους που αγαπά.


Add: 2015-12-11 09:30:05 - Upd: 2015-12-11 09:30:05