Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς
The adventures of Augie March (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-03-5978-7
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 21.20 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 864 σελ.
Σύντομη περιγραφή
http://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-5978-7
Περιγραφή

«Είμαι Αμερικανός, γέννημα του Σικάγου, αυτής της σκοτεινής και μελαγχολικής πόλης· ό,τι κάνω το κάνω όπως έχω μάθει από μόνος μου, δίχως κανόνες, κι έτσι θα γράψω την ιστορία της ζωής μου».

Με τούτη τη φράση ξεκινούν οι Περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς, και είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος, δηλαδή οι κωμικές και πνευματικές περιπέτειες ενός νεαρού Αμερικανοεβραίου από τη δεκαετία του ’20 ως τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, από το Σικάγο του μεσοπολέμου ως το Μεξικό και την Ευρώπη. Ο Ώγκι περιπλανιέται από δουλειά σε δουλειά κι από σχέση σε σχέση, φιλοσοφεί, γίνεται ένα με το περιβάλλον του σαν χαμαιλέοντας και, χωρίς να έχει ιδιαίτερες βλέψεις, παραμένει πάντοτε αισιόδοξος, παρά τις αντιξοότητες.

Όσο για τη γραφή του βιβλίου ήταν και παραμένει μοναδική· γραφή που όμοιά της δεν υπάρχει στην αμερικανική λογοτεχνία της εποχής του και στην κατοπινή.  Το μυθιστόρημα αυτό χάρισε στον συγγραφέα το πρώτο του Εθνικό Βραβείο Βιβλίου (1954), εκτινάσσοντάς τον στην κορυφή του λογοτεχνικού πανθέου της γενιάς του, κι αργότερα το Βραβείο Νόμπελ (1976), την ύψιστη διάκριση για την τέχνη του λόγου.

Με κέφι και ζωντάνια ο Μπέλοου έγραψε ένα μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα.

Στο βιβλίο υπάρχουν προτάσεις που το κέφι και η ζωηράδα τους σου αφήνουν την αίσθηση μιας πλησμονής από συμβάντα. Η πρόζα του είναι παθιασμένη, θεατρική, ως κι επιδεικτική ακόμα· χωρά όλο τον δυναμισμό της ζωής δίχως να χάνει έτσι την πνευματικότητά της... Είναι μια φωνή συνάμα αχαλίνωτη και ευφυής, ασυγκράτητη και εντούτοις πάντα τόσο οξυδερκής, ώστε να ζυγιάζει λογικά τα πράγματα».

ΦΙΛΙΠ ΡΟΘ, «Διαβάζοντας ξανά τον Σωλ Μπέλοου», Shop Talk

«Οι Περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς, το καλύτερο μεταπολεμικό αμερικανικό μυθιστόρημα, ανήκει στην παράδοση των Χέρμαν Μέλβιλ, Μαρκ Τουέιν, Ουόλτ Ουίτμαν, και οδηγεί με λαμπρό τρόπο στην κατάληξη και την ολοκλήρωσή της».

ΤΖΕΪΜΣ ΓΟΥΝΤ, The New Republic

«Αστείο, δηκτικό, γεμάτο καρναβαλικούς τύπους και εντούτοις εξιστορημένο με μια φωνή συνάμα απλή και μοναχική, είναι το πληθωρικό κωμικό αριστούργημα του Μπέλοου».

Observer (Ηνωμένο Βασίλειο)

«Οι Περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς είναι το μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα... Μην ψάχνετε παραπέρα».

ΜΑΡΤΙΝ EΪΜΙΣ


Add: 2015-12-09 12:21:52 - Upd: 2024-01-30 15:40:52