Η παραμόρφωση του Καρυωτάκη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8104-64-8
Μικρή Άρκτος, Υμηττός, 12/2015
2η έκδ. || Επαυξημένη || Επαυξημένη
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 128 σελ.
Περιγραφή

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει στη σειρά Δοκιμίων της,  το βιβλίο του Νάσου Βαγενά,  « Η παραμόρφωση του Καρυωτάκη» σε δεύτερη έκδοση, επαυξημένη  με δύο επιπλέον μελέτες («Ο Καρυωτάκης και ο δεκαπεντασύλλαβος» και «Ο Τ. Κ. Παπατσώνης και η πρωτοποριακότητα»).

Στα κείμενα που εμπλουτίζουν τη δεύτερη έκδοση,  αναπτύσσονται οι  αναφερόμενες στην τεχνοτροπία της καρυωτακικής ποίησης παρατηρήσεις, που περιέχονταν  στην πρώτη του έκδοση. ..

Γράφει ο Νάσος Βαγενάς για την ποίηση του Καρυωτάκη:

Η  ποίηση του Καρυωτάκη είναι η ποίηση των  συναισθημάτων μιας μεμονωμένης ανθρώπινης περίπτωσης, που κατορθώνει να αρθεί σε ένα οντολογικό επίπεδο χωρίς τη βοήθεια της δισύνδεσής της με μια συλλογική εμπειρία , όπως συμβαίνει  με την ποίηση του Σεφέρη.

Ακόμη:  είναι η ποίηση μιας εκφραστικής που κατορθώνει  να δώσει μιαν αίσθηση του ποιητικού εκσυγχρονισμού παραπλήσια  με την  μοντερνιστική εις  πείσμα της  παραδοσιακής τεχνοτροπίας της .  Πώς συμβαίνουν αυτά, είναι ένα αξιοθαύμαστο μυστήριο. Στην εξιχνίαση  αυτού του  σύνθετου μυστηρίου  θα πρέπει κυρίως  να στρέψουν την προσοχή τους όσοι  κριτικοί του Καρυωτάκη αισθάνονται ότι η λογοτεχνική κριτική του έργου του είναι κάτι περισσότερο από τη  διατύπωση αντισεφερικών αισθημάτων….


Add: 2015-12-04 10:21:56 - Upd: 2024-02-21 16:19:25