Πηγές Μουσικής Πληροφόρησης και Πληροφοριακή Παιδεία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6685-63-7
Fagottobooks, Αθήνα, 11/2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 410 γρ., 148 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Αρχική σκέψη των συγγραφέων του παρόντος εγχειριδίου λοιπόν είναι να προσφέρουν μία αποτύπωση της συστηματοποίησης που έχει επιτευχθεί και το εγχειρίδιο να αφορά όλους όσους σχετίζονται με τη μελέτη της μουσικής πληροφόρησης και τις εφαρμογές της στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την επίδραση αυτής στη μουσική δημιουργικότητα.
Περιγραφή


Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ραγδαίες αλλαγές στο πληροφοριακό περιβάλλον και το διαδίκτυο έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο όσοι ασχολούνται με τη μουσική (εκπαιδευτικοί μουσικής, μουσικοί δημιουργοί, μουσικολόγοι, θεωρητικοί αλλά και το γενικό μουσικόφιλο κοινό) αναζητούν τις μουσικές πληροφορίες. Το πεδίο της μουσικής πληροφόρησης έχει διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό ώστε να συμπεριλαμβάνει πλήθος δυνατοτήτων και παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Παράλληλα με αυτές τις αλλαγές έχει αναλόγως προχωρήσει η συστηματοποίηση και οργάνωση αυτής της κατακτώμενης γνώσης ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου παρίσταται ανάγκη για τυπική ή άτυπη εκπαίδευση. Η μουσική πληροφόρηση αποτελεί διεπιστημονικό πεδίο μελέτης συνθέτοντας διαφορετικές επιστημονικές κοινότητες (π.χ. μουσικών, προγραμματιστών, επιστημόνων της πληροφόρησης, κ.ά.) οι οποίες κατευθύνονται σε μια κοινή ερευνητική διαδικασία. Η συστηματοποίηση αυτή όμως έχει επιτευχθεί ατομικά μέσω των δραστηριοτήτων μελών διαφόρων επιστημονικών κοινοτήτων που είτε βρίσκονται σε πανεπιστημιακά τμήματα είτε εκπαιδεύουν κοινό σε βιβλιοθήκες και χώρους έρευνας (αρχεία, μουσεία κ.ά.). 

Αρχική σκέψη των συγγραφέων του παρόντος εγχειριδίου λοιπόν είναι να προσφέρουν μία αποτύπωση της συστηματοποίησης που έχει επιτευχθεί και το εγχειρίδιο να αφορά όλους όσους σχετίζονται με τη μελέτη της μουσικής πληροφόρησης και τις εφαρμογές της στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την επίδραση αυτής στη μουσική δημιουργικότητα. Ένας επιπλέον στόχος μας είναι να κάνουμε όσο πιο ξεκάθαρη τη σχέση της μουσικής πληροφόρησης με την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ταυτόχρονα να καταδείξουμε το πως αυτή επιδρά καταλυτικά στη μουσική δημιουργικότητα. 


Add: 2015-12-04 07:57:57 - Upd: 2018-09-26 13:04:40