Πάτρα 19ος αιώνας
Μια πλατεία μύθος σε μια παγκόσμια πόλη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9772-13-6
Το Δόντι, Πάτρα, 5/2014
Ελληνική, Νέα
€ 10.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 258 σελ.
Περιγραφή

Πρόκειται για ένα ιστορικό ταξίδι με γνωστές και άγνωστες πτυχές της πορείας της Πάτρας κατά το 19ο αιώνα. Αφετηρία και μεγάλη πρωταγωνίστρια, η πλατεία Γεωργίου Α`. Η καρδιά της πόλης κτυπούσε και κτυπά εκεί. Αποτυπώνοντας τη διαδρομή της, καλύπτουμε στην ουσία το σύνολο της πορείας της Πάτρας και αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που της επέτρεψαν να μεγαλουργήσει και να διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία.

Κοιτάζοντας για πρώτη φορά τόσο προσεκτικά τις συνθέσεις στα μεγαλοπρεπή συντριβάνια της πλατείας και πολλές λεπτομέρειες στην περίμετρό της "διαβάζουμε" με εντυπωσιακή ακρίβεια μύθους και παραδόσεις που επηρέασαν την πόλη. Άλλοι απ` αυτούς τους μύθους έρχονται από την αρχαία Ελλάδα κι άλλοι γεννήθηκαν στα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους.

Μια μάχη πολιτισμών και αξιών απεικονίζεται τελικά στην πλατεία... Σε εκπληκτική "σκηνοθεσία" του Ερνέστου Τσίλλερ, του Θεόδωρου Άμβουργερ και μιας ομάδας ανθρώπων που αγάπησαν την πόλη και θέλησαν χωρίς κομπασμό, αλλά με σαφήνεια, να αφήσουν μια ανεκτίμητη κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο του Νίκου Τζανάκου που σχετίζεται με θέματα της ιστορίας της Πάτρας και της επιρροής της στη σημερινή πόλη.