Οι Μαινάδες του Χίτλερ: Ο ρόλος των Γερμανίδων στα ναζιστικά πεδία θανάτου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-566-993-5
Μεταίχμιο, Αθήνα, 1/2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 8.53 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
456 σελ.
Περιγραφή

Η εκπληκτική καταγραφή της Wendy Lower σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Γερμανίδες στο ανατολικό μέτωπο των ναζί είναι μία ρωμαλέα αναθεώρηση τη ιστορίας: Ο πραγματικός βαθμός συμμετοχής των γυναικών στο Ολοκαύτωμα έχει αγνοηθεί, ακόμα και όταν αφορά στυγερές δολοφόνους. Η επικρατούσα εικόνα των Γερμανίδων που στηρίζουν το εσωτερικό μέτωπο ως πιστές σύζυγοι και ως μαζορέτες του Φίρερ, ξεθωριάζει μπροστά στη διεισδυτική μελέτη της Lower για τη μαζική συνέργειά τους, και ακόμα χειρότερα, μπροστά στις 50.000 γυναίκες τις οποίες τοποθετεί, για πρώτη φορά ευθέως, στα πεδία θανάτου του επεκτεινόμενου Ράιχ.
Το βιβλίο συνθέτει μία συναρπαστική εικόνα της ηθικά «χαμένης γενιάς» των νεαρών γυναικών οι οποίες γεννήθηκαν σε μία ηττημένη, ταραχώδη Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια παρασύρθηκαν από τον εθνικιστικό οίστρο του ναζιστικού κινήματος βιώνοντας μία πολιτική αφύπνιση που οδήγησε στη γενοκτονία. Αυτές οι γυναίκες –νοσοκόμες, δασκάλες, γραμματείς, σύζυγοι και ερωμένες– είδαν την αναδυόμενη ναζιστική αυτοκρατορία ως ένα είδος «Άγριας Δύσης» γεμάτης ευκαιρίες καριέρας και μητρότητας, και παρ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τι θα έβλεπαν και θα έκαναν εκεί. Η Lower, αντλώντας υλικό από είκοσι χρόνια αρχειακής και επιτόπιας έρευνας πάνω στο Ολοκαύτωμα, την πρόσβασή της στα σοβιετικά έγγραφα και συνεντεύξεις με Γερμανούς μάρτυρες, παρουσιάζει συγκλονιστικά στοιχεία που υποστηρίζουν το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες ήταν κάτι περισσότερο από «δολοφόνοι γραφείου» ή παρηγορήτριες των δολοφόνων των γερμανικών ένοπλων σωμάτων: Λεηλάτησαν οι ίδιες και κακοποίησαν Εβραίους στα γκέτο της Πολωνίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας• ήταν παρούσες σε πικ νικ σε πεδία θανάτου όχι μόνο προσφέροντας αναψυχή αλλά και λαμβάνοντας μέρος οι ίδιες στις εκτελέσεις. Και η Lower αποκαλύπτει τις ιστορίες, ίσως τις πιο τρομερές απ’ όλες, των συζύγων των SS, που παρόλο που είχαν δικά τους παιδιά, οι κτηνώδεις πράξεις τους είναι από τις πιο ανατριχιαστικές στην ανθρώπινη ιστορία.
Οι Μαινάδες του Χίτλερ αμφισβητούν τις πιο βαθιά εδραιωμένες μας πεποιθήσεις. Η γενοκτονία είναι και δουλειά των γυναικών, αν και οι αποδείξεις γι’ αυτό έμειναν κρυμμένες εβδομήντα ολόκληρα χρόνια.

Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2015-09-02 09:38:55 - Upd: 2023-08-07 15:18:05