Θεσσαλονίκη 2003
Η τελευταία μεγάλη σύγκρουση
Συλλογικό έργο
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-9617-01-7
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 29 εκ., 240 σελ.
Σύντομη περιγραφή
...Σιάτλ, Πράγα, Κεμπέκ, Νίκαια, Γκέτεμποργκ, Γένοβα, Εβιάν...
Περιγραφή

Καθώς συμπληρώθηκαν εφέτος 10 χρόνια από την σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούνιο του 2003 στη Θεσσαλονίκη, θεωρήσαμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορία των κοινωνικών και ιδιαίτερα των αναρχικών αγώνων να μην αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός, του οποίου -όπως και τόσων άλλων- τα σημάδια παραμένουν ανεξίτηλα.


Η δράση των ανθρώπων, που έδωσαν το παρόν σ αυτήν την συνάντηση αγώνα, δικαιώνεται όχι μόνο σε σχέση με την ιστορική στιγμή, κατά την οποία εκδηλώθηκε, αλλά και με τα όσα διαδραματίζονται στις ημέρες μας, αφού η κατάσταση την οποία βιώνουν σήμερα οι άνθρωποι του ελλαδικού χώρου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ΚΑΙ σε εκείνη τη συνάντηση των εξουσιαστών.


Η μεγάλη παρουσία αγωνιζόμενων ανθρώπων στο μπλοκ των αναρχικών και των αντι-εξουσιαστών, κατά την διάρκεια εκείνων των ημερών, επισφράγιζε μία κοινωνική και απελευθερωτική δυναμική, την οποία μόνον όσοι αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια και έχουν πετάξει στα σκουπίδια τους μυωπικούς φακούς της πολιτικής μπορούν να αντιληφθούν. Ούτως ή άλλως, η παρακαταθήκη παραμένει.


Ας έρθουμε, όμως, στην ύλη που περιλαμβάνεται σ αυτό το βιβλίο.


Με αυτήν την έκδοση επιχειρούμε πέραν της καταγραφής, την ανάδειξη των εμπειριών και την παρουσία του αναρχικού λόγου. Μέσα και από το υλικό που παρατίθεται (κείμενα, προκηρύξεις, αφίσες, συλλογικές και ατομικές απόψεις, φωτογραφίες, το υλικό που συμπεριελήφθη στην μπροσούρα που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2013 -αποτέλεσμα της συνεργασίας των ομάδων: Συσπείρωση Αναρχικών, Σύντροφοι για την Αναρχική Απελευθερωτική Δράση, Αναρχικός Πυρήνας ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ καθώς και συντρόφων/συντροφισσών-, χρονικά κινητοποιήσεων) μπορεί ο καθένας να κατανοήσει περισσότερα από αυτά που εμφανίζονται αλλά συγκαλύπτονται πίσω από διπλωματικές και γενικόλογες διατυπώσεις.


Ανέκαθεν θεωρούσαμε -και επιμένουμε πάνω στην θέση μας αυτή- πως η παρουσίαση γεγονότων και υλικών, που συνδέονται με την ιστορία των κοινωνικών και των αναρχικών απελευθερωτικών αγώνων, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλο το συγκεντρωμένο στα χέρια μας υλικό, ανεξαρτήτως του κατά πόσον μας εύρισκε ή δεν μας εύρισκε, τότε ή τώρα, σύμφωνους με το περιεχόμενό τους. Μ αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σ όσους το μελετήσουν να εξάγουν τα συμπεράσματά τους, συνεκτιμώντας τις, επίσης, κατατεθειμένες απόψεις της συλλογικότητας που τα εκδίδει, οι οποίες αποτελούν κι αυτές μέρος της προσπάθειας για την ανάδειξη της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, των πραγματικών δηλαδή γεγονότων.


Αντίθετα, εκείνες οι απόπειρες με τις οποίες επιχειρείται "κριτική" γεγονότων και καταστάσεων με μεθόδους παραπληροφόρησης, με την αποσιώπηση γεγονότων, με την παραχάραξη και την ψευδολογία, αρμόζουν σε αυτούς που κινούνται με ιδιοτελείς προθέσεις και ανταγωνιστικές προς την απελευθερωτική διεργασία κατευθύνσεις.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ   σελ.8

Α’ ΜΕΡΟΣ: Τα σημάδια προμηνύουν τη θύελλα  σελ.13

Σύνοδος Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Ρέθυμνο, Οκτώβριος 2002    σελ.15

Ναύπλιο 2003 – Σύνοδος Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. και Διαδηλώσεις  σελ.19

Οι Αντιπολεμικές πορείες της 15ης Φλεβάρη   σελ.24

Πορεία αναρχικών ενάντια στη Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη   σελ.41

Κινητοποιήσεις ενάντια στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε.  σελ.45

Διήμερος Αποκλεισμός της Βάσης της Σούδας  15 και 16 Μαρτίου   σελ.46

Διαδηλώσεις ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση και τη Σφαγή στο Ιράκ   σελ.52

Σύνοδος των Υπουργών Δημόσιας Τάξης  Βέροια 28-29 Μαρτίου    σελ.70

Η Ευρώπη ενοποιείται στην Αθήνα που φλέγεται   σελ.78

Β’ ΜΕΡΟΣ: Η μεγάλη σύγκρουση   σελ.83

Οι Κινητοποιήσεις   σελ.85

Η Σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη   σελ.90

Φθάνουν στην Πόλη οι οχτροί   σελ.95

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: Κατειλημμένη η Νέα Φιλοσοφική Σχολή   σελ.109

Η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη και το BLACKBLOCK

Η φλόγα παραμένει άσβεστη   σελ.127

Λίγα λόγια για την Κατάληψη της Νέας Φιλοσοφικής και τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης   σελ.134

Ανοιχτό γράμμα προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Ελλάδα   σελ.136

Γ’ ΜΕΡΟΣ: Καμία υποχώρηση, καμία ανακωχή   σελ.139

Ενάντια σε Κράτος και Κεφάλαιο   σελ.143

Α. Οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της 21ης Ιουνίου 2003 στη Θεσσαλονίκη  Ιούνιος-Σεπτέμβριος    σελ.150

Β. Οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της 21ης Ιουνίου 2003 στη Θεσσαλονίκη  Οκτώβριος-Νοέμβριος    σελ.171

Η αποφυλάκιση των 7 αγωνιστών δεν είναι γραμμάτιο που εξοφλήθηκε. Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, όλα συνεχίζονται   σελ.201

Επίλογος   σελ.205

Το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συνέβη η Σύνοδος και η αντιπαράθεση Κράτους και διαδηλωτών   σελ.207

Στους καιρούς της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας: Οι πολέμιοι της νέας μεταπολίτευσης και ο μύθος της κοινωνικής συναίνεσης μέσα από τις κινητοποιήσεις του 2003   σελ.211

Θεσσαλονίκη 2003: Οι άτακτοι και οι βολικές αναγνώσεις της «ιστορίας»   σελ.213

Περί μνήμης και λήθης και «επιτάχυνσης της ιστορίας»   σελ.221

Ένας επίλογος για καθολικές επιλογές   σελ.227


Add: 2015-08-11 10:13:20 - Upd: 2024-03-12 11:50:08