Η Εβραϊκή κοινότητα Τρικάλων 1881-1940
Προσπάθεια ανάπλασης μια εποχής
Επιμέλεια κειμένου: Λίνου, Λίνα
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-99156-3-2
Τύποις, Τρίκαλα, 5/2014
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 9.94 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 146 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το βιβλίο παρακολουθεί βήμα βήμα τη δράση των εβραίων των Τρικάλων, στην περίοδο ανάμεσα στην απελευθέρωση της πόλης και την είσοδο της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Περιγραφή

Όποιος μελετά την ιστορία των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, παρατηρεί ένα κενό στη βιβλιογραφία.


Δεν υπάρχουν παρά λίγες ανακοινώσεις ή σκόρπιες αναφορές στην ιστορία και την ύπαρξη της Εβραϊκής Κοινότητας Τρικάλων. Κι όμως, όσα μέχρι τώρα έχουν γραφεί, αλλά και η συλλογική μνήμη, δείχνουν ότι στην πόλη των Τρικάλων η εβραϊκή παρουσία είναι πολύ παλιά και ότι οι Εβραίοι της πόλης ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σε όλα τα επίπεδα. Η παρουσία αυτή μάλιστα συνεχίζεται ως τις μέρες μας, σε πολύ μικρότερο βέβαια βαθμό.


Αυτό το κενό στη βιβλιογραφία ήρθε να συναντηθεί με τις προσωπικές μου αναζητήσεις και τις σπουδές μου πάνω στον εβραϊκό ελληνισμό, σπουδές οι οποίες ξεκίνησαν με περιέργεια και κατέληξαν σε πάθος, το οποίο ελπίζω να είναι αρκετά δημιουργικό και παραγωγικό. Αποτέλεσμα του πάθους αυτού είναι και το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.

Ακολουθώντας χρονολογική σειρά και αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πηγές, κ. Μιχαλάκης προσπαθεί να δώσει το κλίμα που επικρατούσε στην Κοινότητα Τρικάλων αυτά τα 60 χρόνια, τις σχέσεις με τους χριστιανούς, τις αντιθέσεις στους κόλπους της, αλλά και την καθημερινότητα, την προσπάθεια για προκοπή και γνώση.

Προσωπικότητες όπως ο Ασέρ Μωυσής, ο Γιομτώβ Γιακοέλ, η Αλλέγρα Φελούς, ο Σολομών Καπέτας, ο Ιησούς Σαμουηλίδης και ο Χαϊμ Κοέν, αλλά και οι ιδεολογίες του Σιωνισμού, του Σοσιαλισμού και του Αφομοιωτισμού περνάνε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού.

Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε όσους μελετούν την ιστορία του εβραϊκού ελληνισμού, αλλά και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη των Τρικάλων, να μελετήσουν ανθρώπινες και κοινωνικές συμπεριφορές, να δουν την επίδραση και σύγκρουση των ιδεολογικών ρευμάτων. Απευθύνεται όχι σε λίγους ειδικούς, αλλά σε ολόκληρο το αναγνωστικό κοινό.

Σχετιζόμενα προϊόντα