Κοινωνιολογία της Εκπάιδευσης
Μια συστηματική ανάλυση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-443-7
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 70.67 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 29 εκ., 640 σελ.
Περιγραφή

H έβδομη έκδοση του βιβλίου «Η Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης» των Ballantine και Hammack εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα του πώς πρέπει να είναι ένα εγχειρίδιο σε αυτό το πεδίο. Είναι διεξοδικό και σύγχρονο σ’ αυτά που πραγματεύεται και εστιάζει, προσφέροντας μια κατατοπιστική και αξιόπιστη έρευνα των σημαντικών θεμάτων στην κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, από τη θεωρία και τις μεθόδους, ως τις σημαντικές έννοιες – εξέχοντα ζητήματα, πάντα με πολύ αξιόλογoυς προβληματισμούς.» Α.Gary Dworkin University of Houston και Πρόεδρος της Sociology of Education, Research Committee 4 της Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρίας.

Το βιβλίο των Jeanne Ballantine & Floyd Hammack καλύπτει ζητήματα που αφορούν όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου, ιδίως σε εποχές όπου υπάρχουν έντονα στοιχεία «παγκοσμιοποίησης» -ή έστω «διεθνοποίησης»- των εκπαιδευτικών δομών & πρακτικών.

Διεξοδικό, σύγχρονο και με διαπολιτισμική οπτική, προσφέρει μια κοινωνιολογική ανάλυση της εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας πολλαπλές θεωρητικές προσεγγίσεις: από το «κρυφό αναλυτικό πρόγραμμα», μέχρι τη σημασία του «πολιτισμικού κεφαλαίου» για τη μαθητική επίδοση∙ από τις αλλαγές στον κοινωνικοποιητικό ρόλο του σχολείου, μέχρι την οργάνωση και τη διοίκησή του∙ από τις σύγχρονες τάσεις στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, μέχρι την άνοδο της αξιολόγησης και της «διασφάλισης ποιότητας» στην Ανώτατη Εκπαίδευση∙ από τις έμφυλες διαστάσεις του σχολείου, μέχρι τα διλήμματα και τα προβλήματα εφαρμογής της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Χρησιμοποιώντας πρακτικές εφαρμογές και τρέχοντα εκπαιδευτικά ζητήματα, οι συγγραφείς πραγματεύονται τη δομή και τις διαδικασίες που θέτουν τα εκπαιδευτικά συστήματα σε λειτουργία.

Μία πολύτιμη μελέτη τόσο για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και για όλους τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για την εφαρμογή της γνώσης για την κατανόηση της εκπαίδευσης και του σχολείου.

 

Η JeanneBallantineείναι καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο WrightStateUniversity. Έχει λάβει το βραβείο «Εξαιρετικής Διδασκαλίας» από την Αμερικανική Κοινωνιολογική Ένωση.

Ο FloydHammackείναι καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης & Ανώτατης Εκπαίδευσης στο NewYorkUniversitySteinhardt, έχει επίσης βραβευτεί για το διδακτικό του έργο στην προπτυχιακή Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο Διονύσης Γουβιάς είναι επίκουρος καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


Add: 2015-05-13 13:01:22 - Upd: 2021-03-17 18:29:29