Ο αφανισμός των Θεσσαλονικέων εβραίων της Γαλλίας 1942-1944
Ένα kadish για τους δικούς μας "Γάλλους"
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-530-4
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2014
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 17.92 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 352 σελ.
Περιγραφή

Ελάχιστα είναι γνωστή η τύχη των εβραίων που είχαν μεταναστεύσει από την Ελλάδα για να εγκατασταθούν πριν απ’ τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία οι οποίοι συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν από το 1942 μέχρι το 1944 στο Άουσβιτς και σε άλλα μικρότερα στρατόπεδα εξόντωσης, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια μοίρα με τους ομόθρησκους τους της Ελλάδος, δηλαδή την εξολόθρευση τους. 

Ο συγγραφέας μιλά ακριβώς για τον αφανισμό των Θεσσαλονικέων Εβραίων που τη στιγμή του πολέμου διαβιούσαν εκτός των ελληνικών συνόρων, θέμα που έχει διαφύγει της προσοχής των σχετικών έως σήμερα ερευνών. Τι συνέβη με τους κατά βάση οικονομικούς μετανάστες του Μεσοπολέμου στη Γαλλία όταν από τις αρχές του καλοκαιριού του 1940 συνάντησαν για τα καλά τον πόλεμο και βίωσαν πρώτοι – σε σχέση με τους παραμείναντες στη Θεσσαλονίκη – τις συνέπειες της γερμανικής κατοχής; Το ερώτημα αυτό έρχεται να απαντηθεί με τον καλύτερο τρόπο και συνάμα να καταλήξει στο ίδιο τραγικό τέλος εξαιτίας της τύχης που επεφύλαξαν οι Γερμανοί στους Γάλλους και αλλοεθνείς Εβραίους, ανεξαρτήτως αν αρχικά κατοικούσαν στη γερμανοκρατούμενη Γαλλία ή στο «κράτος» του Βισύ.

Σίγουρα, πέρασαν αρκετά χρόνια μετά τον Πόλεμο για να αποκαλυφθούν όλα όσα διαδραματίστηκαν στη Γαλλία κατά την ναζιστική Κατοχή που οδήγησαν στην εξολόθρευση περίπου 80.000 γαλλοεβραίων, κι ανάμεσα τους 2.100 περίπου κυρίως Σεφαραδιτών εβραίων από την Ελλάδα, μαζί με τα παιδιά τους που μετανάστευσαν στη Γαλλία τα πρώτα 40 χρόνια του 20ου αιώνα.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα Kadish, ένα μνημόσυνο για τους "δικούς μας" Γάλλους εβραίους που κατάγονταν από την Ελλάδα και η "μοίρα" το έφερε να εκτοπιστούν βίαια από τον τόπο που επέλεξαν να μετεγκατασταθούν για να αφανιστούν στο Άουσβιτς και τα άλλα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης κατά την γερμανική Κατοχή της Γαλλίας.

Ο Γιάννης Καρατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακό (ΜΒΑ) από την Μ. Βρετανία και υποψήφιος Δρ Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας, μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Το ερευνητικό και μελετητικό του έργο στον χώρο της Ιστορίας εστιάζεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και καλύπτει δύο κυρίως θεματικές ενότητες: την ιστορία της Λογοτεχνίας της πόλης και τις οικονομικές δομές της, όπως αυτές  αποτυπώνονται στις πληθυσμιακές πραγματικότητες του παρελθόντος με την παρουσία και ενεργό συμμετοχή εβραϊκού και χριστιανικού στοιχείου.


Add: 2015-05-13 10:55:31 - Upd: 2023-09-28 09:02:42