Η "Φάρμα των Λεπρών" της Κύπρου
Η βρετανική πολιτική υγείας και η τύχη των εγκλείστων (1878 -1930)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-527-4
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2014
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.92 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 325 σελ.
Περιγραφή

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη προσπάθεια εκτενούς παρουσίασης της λέπρας στην Κύπρο στα πρώτα πενήντα χρόνια της Αγγλοκρατίας (1878-τέλη δεκαετίας 1920), εποχή στην οποία εντάθηκαν παγκόσμια οι προσπάθειες αντιμετώπισης της λέπρας.

Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία, αφού πρόκειται για ένα νησί που αποτέλεσε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσα στην «ευαίσθητη» Μεσόγειο, όντας όμως πάντα «μήλον της έριδος» πολλών ευρωπαϊκών δυνάμεων,  από τις οποίες τελικά επικράτησε η Μ. Βρετανία.  Δεν επιλέχθηκε επίσης τυχαία και ο χρόνος (τελευταίο τέταρτο 19ου - πρώτες δεκαετίες 20ού αι.), δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη περίοδο εντάθηκαν παγκόσμια οι προσπάθειες αντιμετώπισης της λέπρας και, επιπλέον, άλλαξε ριζικά η κατάσταση στην Κύπρο στον τομέα της Υγείας σε σύγκριση με το οθωμανικό παρελθόν της.

Πολύ λίγες είναι οι ελληνικές επιστημονικές μελέτες που πραγματεύονται το θέμα της λέπρας στο σύνολό του και ακόμη λιγότερες οι ιστορικές και κοινωνιολογικές εργασίες που κάνουν λόγο για τη λέπρα στην Ελλάδα (Σπιναλόγκα, Λωβοκομείο Χίου κ.ά.) και στην καθ’ ημάς και την Εγγύς Ανατολή, εν προκειμένω στην Κύπρο, στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στην κάλυψη μέρους αυτού του κενού στην ελληνική βιβλιογραφία αποσκοπεί η παρούσα μελέτη, βασισμένη κατά κύριο λόγο στα βρετανικά έγγραφα της περιόδου της Αγγλοκρατίας που σώζονται στο Κρατικό Αρχείο της Κύπρου.

 

 

Ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης είναι προϊστάμενος στο Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Είναι διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ..

Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορούν επίσης:

Το Ελντοράντο της Ανατολής, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης

Ελλήνων Δρόμοι, Επιμέλεια: Κ. Χατζηκυριακίδης, Ε. Γεωργανόπουλος


Add: 2015-05-12 13:30:38 - Upd: 2015-05-12 13:30:38