Όλα είναι χάος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-16-5992-3
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 11/2014
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 4.49 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
256 σελ.
Περιγραφή

«Βιώνουµε µια περίοδο, σε παγκόσµια κλίµακα, αναταραχών, ανακατατάξεων, ρευστότητας και αβεβαιότητας. Αυτό το ασταθές πεδίο, που επηρεάζει όχι µόνο τα χρηµατιστήρια και τις αγορές, αλλά κυρίως την καθηµερινότητα των ευνοµούµενων, περιφερειακών ή υποανάπτυκτων χωρών και κοινωνιών, διαµορφώνει πλέον συµπεριφορές ανασφάλειας, πανικού, οργής, ακόµη και εσχατολογίας.

»Από το µυθολογικό Χάος στη Θεωρία του Χάους και από το οικονοµικό και πολιτισµικό χάος στο χάος της ανθρώπινης επικοινωνίας. Η εποχή του Χάους, η παρατεταµένη περίοδος της σύγχυσης και των άκρων, επιζητά την αφήγησή της».

Αυτά γράφαµε στο πλαίσιο γραφής του Hotel Χάος, όπου για έκτη συνεχή χρονιά ο πανελλήνιος θεµατικός διαγωνισµός συνεχίζει να συσπειρώνει πρωτοεµφανιζόµενες και απαιτητικές πεζογραφικές φωνές.

Αυτή τη φορά η κριτική επιτροπή (η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά, ο συγγραφέας και διευθύνων τη σειρά Μισέλ Φάις, η εκδότρια Άννα Πατάκη, η Αλεξάνδρα Μέξα (νικήτρια του Hotel Οιδίπους) και η Κατερίνα Κοντοπούλου (νικήτρια του Hotel Παπαδιαµάντης) διάβασε, έκρινε και διέκρινε 20 διηγήματα (από τα 297 που λάβαμε) της βραχείας λίστας, των: Αλέξανδρου Μιχαήλ Βενιζέλου, Μαρίας Γρηγοριάδη, Νίκου Γυφτόπουλου, Μιράντας Πασχαλίδη-Έκμπεργκ, Θεόδωρου Εσπίριτου, Μαρίας Ιωάννου, Βίκυς Κλεφτόγιαννη, Νάγιας Κουτρουμάνη, Βίκτωρα Μπεχάρ, Αργυρώς Μπίστη, Γεωργίας Οικονομοπούλου, Θάλειας Παντελίδη, Κατερίνας Παπαντωνίου, Φένης Πετρίδη, Ράνιας Κανιούρα, Νάντιας Σαμαρά, Μαριάννας Στεφάνου, Εύης Νικήτα, Παναγιώτη Φάμελου και Ιωάννας Φωτοπούλου.

Δέκα εξ αυτών, µε υψηλότερο δείκτη προτίµησης, συγκροτούν τον τόµο Όλα είναι χάος, µε εισαγωγή της Ελισάβετ Κοτζιά, η οποία και άρθρωσε τα διακριθέντα κείµενα σε µιαν άτυπη συλλογή διηγηµάτων, µε πρώτο διήγηµα το «Ζέστη στα µάγουλα» της νικήτριας Μαρίας Ιωάννου.

Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη (1863-1933) και η ανάδειξη του 2013 ως έτους Καβάφη υπήρξε απλώς το έναυσµα για το «Hotel - Ένοικοι γραφής» να θυµηθεί και να τιµήσει, εν τοις πράγµασι (δηλαδή: µέσα από λογοτεχνικά κείµενα), τον οικουµενικό ποιητή της ελληνικής διασποράς.

Η αρχιτεκτονική του καβαφικού σύµπαντος χτίστηκε από έξω προς τα µέσα. Το αστικό τοπίο του Αλεξανδρινού και η περιπλάνηση του ποιητικού υποκειµένου στη γενέθλια πόλη, o διχασµός ανάµεσα στον χρόνο της εργασίας και στον χρόνο του εαυτού, οι δεσπόζουσες εµµονές του -ιστορία, µνήµη, ερωτισµός, ειρωνεία- αλλά και η λανθάνουσα ροπή του στο έκνοµο είναι κάποιοι από τους θεµατικούς τόπους αλλά και κεντρικά γνωρίσµατα της ποιητικής του, τα οποία που καλό θα ήταν να συµπεριλάβουν οι διαγωνιζόµενοι διηγηµατογράφοι στο µυθοπλαστικό τους κάδρο.

Ένα έργο που κλονίζει την εθνοκεντρική ιδεολογία και ευαγγελίζεται τη διασπορά και τη διεσπαρµένη γραφή, ένα έργο που τοποθετεί ζητήµατα επιθυµίας και ιστορικού αυτοπροσδιορισµού στο κέντρο του, ένα έργο που βρίσκει µεταφορές του αισθησιασµού στις γραµµές των σωµάτων και των στίχων, ένα έργο που παίζει τόσο περίτεχνα µε το πρόσωπο και τα προσωπεία του καλλιτέχνη δεν µπορεί παρά να είναι ανοιχτό, ζωντανό και κρίσιµο.

Αυτές τις διαθέσεις και τους τρόπους θα αναζητήσει και θα αξιολογήσει στις ιστορίες η κριτική επιτροπή του Ηotel Κ.Π. Καβάφη που θα την απαρτίζουν: η Μαρία Στασινοπούλου, φιλόλογος, κριτικός και µελετήτρια του καβαφικού έργου, µαζί µε τον συγγραφέα Μισέλ Φάις (υπεύθυνο του διαγωνισµού Hotel - Ένοικοι Γραφής), την εκδότρια Άννα Πατάκη, τη Μαρία Ιωάννου (νικήτρια του Hotel Χάος) και την Κατερίνα Κοντοπούλου (νικήτρια του Hotel Παπαδιαµάντης), οι οποίοι θα κρίνουν και θα διακρίνουν τα κείµενα που θα φτάσουν στη θυρίδα του Hotel Κ. Π. Καβάφης.

Το «Hotel Ένοικοι Γραφής», διανύοντας ήδη τον όγδοο χρόνο λειτουργίας του, συνεχίζει να διαµορφώνει πλαίσιο απαιτητικής γραφής, δοκιµασίας και διάκρισης πρωτοεµφανιζόµενων διηγηµατογράφων (κάτι που αποδεικνύεται και από την περαιτέρω πορεία των διακριθέντων όλα αυτά τα χρόνια).


[Από την ιστοσελίδα του εκδότη]


Add: 2015-05-07 11:38:55 - Upd: 2023-10-13 16:46:47